Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Halkkaos på vägarna: ”Obeskrivligt halt” • Seminarium i riksdagen kapades • Här är nya karantänsreglerna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Det har under dagen varit glashalt på sina ställen i östra Mellansverige – I flera län rapporteras om ovanligt många olyckor.

■■■

Ett riksdagsseminarium om hederskultur avbröts plötsligt under torsdagen när flera personer kapade det digitala mötet och framförde rasistiska budskap.

■■■

Nu kortas familjekarantänen till fem dagar – och vissa grupper undantas helt.

■■■

Expressen ger dig tre nyheter i korthet.

Halkkaos på vägarna i Sverige

Region Östergötland och Sörmland har tillsammans sett ett 50-tal trafikolyckor under dagen, ett antal som sticker ut med sitt omfång, uppger polisen presstalesperson i Östergötland för Aftonbladet.

Lägesbilden delas av räddningstjänsten i Östergötland, som till Expressen beskriver läget som ”besvärligt”.

På E20, söder om Laxå, har flera lastbilar kört fast. Det är något som orsaka långa köer på sträckan. Enligt SR är det milslånga köer. 

Lastbilschauffören Annika berättar för Sveriges Radio Ekot att hon suttit fast i bilkön på E20 sedan innan lunch.

– Det började klockan 11 i morse. Sedan stod jag still i 5 timmar. Sedan rörde jag mig 500 meter, sen blev det stopp igen, säger hon till radion.

På riksväg 40 i Bollebygd har tre lastbilar kolliderat vilket resulterat i kilometer långa köer. 

Seminarium i riksdagen kapades

På torsdagen höll den tvärpolitiska föreningen ”Varken hora eller kuvad” ett digitalt seminarium om hederskultur för att hedra minnet av Fadime Sahindal som mördades av sin pappa för 20 år sedan. 

Men när det blev dags för föreningens ordförande och den politiska vilden Amineh Kakabaveh att tala vid mötet som hölls i riksdagen – där flera riksdagsledamöter från olika riksdagspartier medverkade – kapades det plötsligt av några digitala deltagare. 

Enligt Amineh Kakabaveh började några plötsligt att spela upp nazistisk musik, visa upp nazistiska symboler och skrika i mötet.

– De spelade rasistisk musik riktad mot oss invandrare. Det var mycket oljud och då sa jag: ”De är fascister, de är fascister, släng ut dem”. 

Amineh Kakabaveh uppskattar att det höll på i omkring en halv minut innan mötet stängdes ner helt.

Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna, deltog också i torsdagens seminarie. 

– Precis när seminariet började och Amineh inledningstalade började det plötsligt att dyka upp svastikor. En skärm delades och det spelades musik, säger hon:

– N-ordet användes. Det blev så surrealistiskt.

Så ändras reglerna för karantän

Smittspridningen är rekordhög i Sverige. Under onsdagen registrerades 37 886 nya coronafall i landet – vilket är högsta dygnssiffran under hela pandemin.

Under förra veckan testade 34 procent positivt för covid-19.

En följd av den kraftiga spridningen är att flera företag drabbats hårt av personalbortfall och på runtom i landet har förskolor fått hålla stängt då personalen antingen är sjuka eller tvingas sitta i karantän då de lever med någon som är sjuk.

Därför presenterar Folkhälsomyndigheten nya karantänsregler. De som är vaccinerade med dos tre, eller har haft corona de senaste tre månaderna eller har ett jobb som har en samhällsviktig eller samhällskritisk funktion behöver inte längre stanna hemma vid bekräftad smitta – om de är symptomfria. 

För övriga grupper kortas tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet till fem dagar räknat från när personen i hushållet fick symptom. De senaste två dagarna ska vara feberfria och utan sjukdomskänsla. 

Det här gäller nu

De slipper hushållskarantän helt:

Om du är symptomfri och någon du bor med testar positivt kan du fortsatt gå till arbete eller skola om du är:

Vaccinerade med dos 3.

Haft covid-19 de senaste tre månaderna.

En person som jobbar inom samhällsviktig verksamhet.


Hushållskontakter som är undantagna från förhållningsregler om att stanna hemma från jobb och skola bör fortsätta att undvika nära kontakter i den mån det är möjligt, och helt undvika nära kontakter utanför arbetet eller skolan. Alla, även de som är undantagna, bör i första hand arbeta hemifrån i den utsträckning som är möjlig, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.


Kortad tid för hushållskarantän:

För alla övriga kortas tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet från 7 till 5 dagar. 

Du som har covid-19 kan gå tillbaka till jobb eller skola efter karantän i minst fem dagar. De två sista dygnen ska du vara feberfri och känna sig återställd. Det gäller även om du inte testat dig, men har symptom.


De prioriteras för PCR-testning:

Testningsprioriteringar införs. Fortsatt PCR-testning ska ske:

Vid medicinska behov

Inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg

Personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro, samt elever i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer.


Då behöver du inte ta pcr-test:

Den som har symtom och har tagit ett självtest behöver inte följa upp med PCR-test – oavsett provsvar. Oavsett provsvar ska man stanna hemma i minst 5 dagar och tills man känner sig frisk. 

Verksamheter inom vård och omsorg rekommenderas att vidta riskreducerande åtgärder då smittspridningen är hög. Till exempel screening med antigentester. Det kan även vara relevant på andra arbetsplatser för att minska risken för smittspridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.