NYHETSDAGEN: Fyndet avslöjar ryska militärhemligheterna • Jonas Falk greps efter stort knarktillslag • C vill slopa skärpt amorteringskrav

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV

Ukraina har hittat en hårddisk med över 100 gigabyte ryska militärhemligheter. 

■■■

Jonas Falk, 49, greps av polisen på en strandbar på Ibiza i torsdags. 

Nu meddelar den spanska rikspolisen att han misstänks för att vara inblandad en stor knarkhärva. 

■■■

Centerpartiet vill avskaffa det förstärkta amorteringskravet för bolån. 

■■■

Nyhetsdagen – tre nyheter i korthet.

Fyndet avslöjar ryska militärhemligheterna

Ukraina har hittat en hårddisk med över 100 gigabyte ryska militärhemligheter.

Hårddisken upptäcktes i Tjernihiv i norra Ukraina, inte långt ifrån den belarusiska gränsen där Ryssland fokuserade sina attacker tidigt under invasionen. 

Dokumenten ska innehålla information om anställda, detaljer om ryska vapen och militärövningar. Flera av filerna ska ha varit markerade hemligstämplat, enligt ukrainska tidningen Kyiv Independent som rapporterade om fyndet under lördagen. 

Det finns enligt de ukrainska uppgifterna detaljerad information om en specifik rysk luftvärnsartillerienhet i hårddisken. 

– Det ukrainska rättsväsendet har nu foton, kännetecken, kopior av pass och annan dokumentation på inkräktarna, säger den statliga gränskontrollenheten enligt Kyiv independent.

Ryssland har inte kommenterat fyndet. 

Jonas Falk greps efter nytt knarktillslag

Det var i torsdags som Jonas Falk, 49, greps på en strandbar i Ibiza. Men polisen var förtegen om orsaken till gripandet.

Nu meddelar den spanska rikspolisen att det rörde sig om misstankar om en stor knarksmugglingshärva med ett nätverk som etablerat sig i Spanien, Frankrike och Colombia.

”Utredningen påbörjades efter smugglingen av mer än tre ton kokain in i vårt land till Huelvas kust”, skriver polisen. 

Efter en samordnad polisinsats där spansk, fransk, holländsk och svensk polis samarbetat tillsammans med Europol greps Jonas Falk. Han misstänks vara inblandad i att ha smugglat över tre ton kokain till Spanien i fjol. 

Jonas Falks advokat Clara Martínez Nogués skriver i ett mejl: 

”Fallet klassas som 'sekretess' och av den anledningen så fick vi inte mycket information i domstolen i går angående anklagelserna mot Jonas Falk. Det jag kan säga är att informationen som polisen gick ut med INTE var något vi informerades om, så vi kan inte ge några kommentarer eftersom vi inte känner till det”. 

Polisen kopplar tillslaget till ”La Mocro Maffia” som är ett samlingsnamn för kriminella grupperingar som oftast härstammar från Marocko och som i synnerhet bedriver knarksmuggling i flera europeiska länder. 

https://twitter.com/policia/status/1543149224900153344?s=20&t=odkOBox-eQWMaEZ3_9vpdQ

Efter höjda räntan – C vill ta bort skärpt amorteringskrav

Centerpartiet vill avskaffa det förstärkta amorteringskravet för bolån, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Familjer och hushåll får nu tusentals kronor i ökade kostnader när räntorna sticker iväg, då är det orimligt med ett tvångssparande i form av amorteringskrav just under den här perioden, säger C-ledaren Annie Lööf till radiokanalen.

Det förstärkta amorteringskravet som infördes 2018 innebär att nya låntagare med bolån som överstiger 4,5 gånger av bruttoinkomsten ska amortera ytterligare minst 1 procent om året av det kvarstående lånet.

– Det förstärkta amorteringskravet infördes av politiken för att undvika en överdriven belåning, men nu när man går mot ett mer normalt ränteläge minskar riskerna av sig självt, säger Lööf till Ekot.

Centerpartiet vill dessutom att Finansinspektionen ser över möjligheten att pausa det grundläggande amorteringskravet på bolån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.