Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Flickans ord om polisanmälan mot Hanif Bali • Ebba Busch betalar hemligt skadestånd • Sverige vann VM-kvalpremiären

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Flickan som polisanmält Hanif Bali för olämpligt sexuellt beteende säger i en intervju med HD-Sydsvenskan att den moderate riksdagsledamoten försökte övertala henne att förlora oskulden med honom.

■■■

KD-ledaren Ebba Busch har gjort upp om ett hemligt skadestånd till Esbjörn Bolins tidigare ombud som hon förtalade via inlägg i sociala medier.

■■■

De svenska fotbollsdamerna besegrade Slovakien i VM-kvalpremiären med 1-0.

– Vi hade velat göra fler mål men det är tre poäng, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

Flickans egna ord om Hanif Bali

Nu berättar flickan, i dag 17 år, sin version för HD-Sydsvenskan. Hon berättar att deras kontakt inleddes i november 2019. Två månader senare träffades de för första gången, säger hon.

Bali gjorde tydliga närmanden, enligt flickan. 

– Det började som en mer vänskaplig relation, där han bland annat hjälpte mig med saker som skolan. Sedan började vi träffas. Han började långsamt och på ett manipulativt sätt försöka få mig att göra saker som jag inte var helt bekväm med, säger hon till HD-Sydsvenskan.

Han Bali har tillbakavisat alla anklagelser om olämpligt beteende. Han uppger att hon frågat honom om skoluppgifter och att han vid ett tillfälle träffat henne för att hjälpa till med en sådan.

Ebba Busch betalar hemligt skadestånd till Binninge

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har i hemlighet gjort en överenskommelse om att hon ska betala skadestånd till Johann Binninge. Binninge var då ombud åt Esbjörn Bolin, som ligger i tvist med Ebba Busch om ett husköp.

I somras medgav Busch inför polisens förhörsledare att hon förtalat Johann Binninge i ett inlägg som hon spridit till sina följare på Facebook och Instagram. I inlägget – som hon senare tog bort – pekades han ut som brottsdömd. 

Överåklagare Anders Jakobssons beslut om strafföreläggande betydde även att KD-ledaren fick 60 000 kronor i dagsböter och villkorlig dom.

– Att jag har skrivit på ett strafföreläggande innebär att jag erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till, sa hon direkt efter erkännandet.

Samtidigt fick KD-ledaren ett skadeståndskrav från Johann Binninge, som hoppade av från uppdraget runt fastighetstvisten på grund av hennes utpekande.

Exakt vad som utspelat sig under de hemliga förhandlingarna om skadeståndet är okänt. Men inför risken att Johan Binninge skulle driva processen till domstol har hennes advokat Thomas Olsson och advokat Fredric Wikman – det förtalade ombudets advokat – förhandlat om nivån på det skadestånd som hon ska betala.

– Parterna har träffat en förlikning, säger advokat Fredric Wikman som företrätt Johann Binninge.

Innehållet i överenskommelsen kommer inte offentliggöras. Tidigare har det antytts att skadeståndskravet skulle ligga kring 100 000 kronor.


Svensk uddamålsseger i VM-kvalpremiären

På fredagen spelade det svenska damlandslaget i fotboll sin första VM-kvalmatch, mot Slovakien . 

Blågult, som just nu är rankade tvåa i världen, tog tag i matchen direkt och tog ledningen efter tio minuter. Efter slarv från hemmalagets försvar fick Lina Hurtig bollen och efter ett par dribblingar hittade hon fram till Fridolina Rolfö som styrde in 1-0. 

Sverige drog sedan ned matchtempot och Slovakien fick mer kontroll på bollen, men trots det var det ytterst nära 2-0. Magdalena Eriksson nickade först i ribban och försökte sedan med en volley men bollen räddades av målvakten Maria Korenčiová. 

I den andra halvleken försökte Sverige döda matchen men kom aldrig till några heta målchanser och matchen slutade med en 1-0-seger. 

– Vi hade velat göra fler mål, men det är tre poäng som räknas, säger förbundskapten Peter Gerhardsson och fortsätter: 

– Vi var totalt överlägsna, men vi behöver så klart göra mål på de chanserna vi skapar. Gör man inte 2-0 på sådana motståndare så lever matchen.

Härnäst väntar den andra VM-kvalmatchen mot Georgien i Göteborg på tisdag nästa vecka. 

Positiva nyheter i Bara Nyheter: Gigantisk skatt hittad i Danmark • Kossor pottränas för att hjälpa klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.