Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Flera bränder i IS-svenskarnas fångläger • Hennes son mördades – kritiken efter Einárs död • Kampen för att hitta försvunna Beata, 32

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

På en vecka har 16 tält i de svenska IS-familjernas läger Roj i Syrien brunnit ned. Det kurdiskledda självstyret misstänker att det är IS-kvinnorna själva som anlagt bränderna.

■■■

Carolina Sinisalo, vars son Robin sköts ihjäl som 15-åring, har reagerat över den stora uppmärksamheten kring mordet på rapparen Einár.

– Det gjorde ont i mig att se hur olika liv värderas, säger hon.

■■■

En månad efter småbarnsmamman Beata Ratzmans försvinnande planerar polisen en ny sökinsats. Samtidigt fortsätter hennes häktade make att neka till brott.

Mystiska bränder i IS-kvinnornas läger

En serie bränder har drabbat de svenska IS-familjernas läger Roj i nordöstra Syrien. Så sent som på lördagen härjade en storbrand. En film som spelats in i lägret visar hur eld sprider sig till flera tält och hur folk desperat försöker släcka branden.

– Det inträffade väldigt nära oss. Barnen såg allting. De blev jätterädda. Nu har de svårt att sova om nätterna och frågar hela tiden om det kommer att brinna igen, säger en svensk kvinna i lägret till Expressen.

Minst 2 500 barn och kvinnor är placerade i Roj, som är ett av de stora lägren i nordöstra Syrien. Lägret etablerades 2014 och kontrolleras och administreras av det kurdiskledda självstyret i nordöstra Syrien.

Källor i lägret säger till lokala medier att det är IS-kvinnor som ligger bakom bränderna. De anklagas för att försöka sätta press på kurderna, för att skynda på den pågående evakueringsprocessen.

– Kurderna sprider sådana rykten för att skylla på oss. Brändernas orsak är elfel, säger en svensk kvinna i lägret.

Tälten som fattade eld brann ned till grunden, enligt kvinnor i lägret. Men kurderna såg till att man reste upp lika många tält på samma plats omgående.

Carolina, mamma till mördade Robin: ”Liv värderas olika”

Hittills i år har 21 personer skjutits ihjäl i Stockholmområdet, oftast i uppgörelser mellan unga män inom gängkriminella miljöer. Järva hör till de hårdast drabbade områdena.

Mammor i området har tröttnat – och nyligen sedan lämnade de över ett alternativt 34-punktsprogram för att stoppa våldet till riksdagen.

På lördagen samlades boende, politiker och anhöriga vid Folkets Husby för att manifestera mot våldet och diskutera Järvamammornas program. En av dem var Carolina Sinisalo. Hennes son Robin sköts ihjäl i Akalla 2016, 15 år gammal, och hon har tidigare vädjat om ett slut på våldet.

Hon har reagerat på den enorma uppmärksamhet som mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19, har fått.

– Jag känner verkligen med hans familj. Men just den här storheten i sorgen för honom. Att folket på den sidan av Stockholm känner först nu att våldet måste ta slut, för att det kom och knackade på deras dörr. Det fick mig att brista. Mitt hjärta brast, säger hon.

Flera politiker har uttalat sig om mordet på Einár. Statsminister Stefan Löfven kallade det för ”en tragedi”. Inrikesminister Mikael Damberg sa att det var ”en fruktansvärd händelse”.

Carolina Sinisalo menar att engagemanget inte har varit lika stort för andra unga män och pojkar som dödats – hennes egen son inkluderad.

– Det gjorde ont i mig att se hur olika liv värderas, säger hon.

Polisen planerar ny insats för att hitta Beata

32-åriga Beata Ratzman frå Malmö sågs sista gången vid 17-tiden den 24 september. Maken misstänks ha fört bort henne med våld.

Paret låg i skilsmässa och Beata hade ansökt om kontaktförbud. Men ansökan avslogs av åklagarmyndigheten.

Ett par veckor före försvinnandet anmälde Beata sin make för misshandel och olaga hot. Han greps nio timmar efter hennes försvinnande.

Dagarna efter försvinnandet genomförde polisen en massiv sökinsats. Hundar, dykare, drönare och ett stort antal polispatruller sökte efter Beata.

Polisen vädjade samtidigt om att få in vittnesmål kring en silverfärgad Suzuki Vitara, en bil maken äger. Enligt uppgifter ska Beata ha setts i närheten av fordonet under en av de aktuella dagarna då försvinnandet tros ha ägt rum.

Bilen har sedermera hittats och tagits i beslag av polisen. Tidigare har det också framkommit uppgifter att en väska med småbarnsmammans ID-handlingar hittats vid färjeterminalen i Ystad.

Senare avslutades de operativa insatserna på fältet. Samtidigt fortsatte maken kategoriskt att neka till att ha med Beatas försvinnande att göra.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen nu fått in helt nya uppgifter i utredningen. Detta gör att man planerar en ny operativ sökinsats i ett nytt område.

– Min förhoppning är att det kommer ske inom en vecka, säger åklagaren Kristina Amilon till tidningen.

Var sökinsatsen ska genomföras vill inte åklagare och polis berätta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.