Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Fler unga dör i covid • Restriktionerna förlängs • Förundersökning inleds om ”Paradise hotel”

Fler personer under 60 år dör nu än under andra vågens topp runt årsskiftet.

■■■ 

Restriktionerna i Sverige förlängs från den 3 maj till den 17 maj.

■■■ 

Åklagare har inlett en förundersökning efter de misstänkta övergreppen i ”Paradise hotel”.

Fler yngre dör av covid-19

Pandemin är inne i sin tredje våg i Sverige och rekordmånga ligger inne på iva. Trots det är dödstalen lägre än tidigare eftersom de allra flesta äldre fått vaccin.

Men i de yngre åldersgrupperna dör fler än tidigare, enligt Socialstyrelsens siffror. Mellan den 8 mars och den 18 april, har 64 personer under 60 år rapporterats avlidna i covid – jämfört med 49 personer mellan den 8 december och den 18 januari.

Samtidigt var smittspridningen högre då än nu. Socialstyrelsen vet inte vad detta beror på.

– Vi har inte några riktiga fakta på bordet ännu, men det kan ju ha att göra med att den mutation som nu är förhärskande verkar annorlunda. Vi håller på och analyserar och försöker få fram mer kunskap om det, säger Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Restriktionerna förlängs

Regeringen förlänger coronarestriktionerna och skjuter eventuella lättnader fram till den 17 maj. Det gäller publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang som ligger fast samt regeln om att alla caféer och restauranger ska stänga klockan 20.30.

– Vi måste bita ihop under den här sista sträckan, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff, med hänvisning till det fortsatt allvarliga smittläget.

Tidigare var tanken att öppna upp igen den 3 maj, men smittspridningen bedöms vara för hög. Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att följa restriktionerna bättre – särskilt inför valborg och första maj.

I bland annat Göteborg överväger man att begränsa möjligheterna att besöka flera parker och badplatser.

Förundersökning om sexualbrott i ”Paradise hotel”

Åklagare har startat en förundersökning om sexualbrott efter att Jennifer Paatere, 23, och Annie Dahlberg, 24, gått ut i Expressen och vittnat om övergrepp i ”Paradise hotel”. De uppger att den manliga deltagaren Toby Johnson utsatt dem.

”Två polisanmälningar har kommit in om att två kvinnor har blivit utsatta för sexualbrott under en inspelning av en tv-produktion på ett hotell”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Hela säsongen har tagits ner från streamingplattformarna. Under onsdagen skrev produktionsbolaget Mastiff att händelsen inte rapporterades internt och att NENT som äger Viaplay och Viafree inte har haft kännedom om händelserna i huset.

”Det kan ha varit en felbedömning från vår sida. Därför är det bra att polisen får möjlighet att gå igenom hela kvällens råmaterial för att få en samlad bild.” skriver producenten Claes Leinstedt i ett mejl till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.