Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Felaktiga uppgifter om rysk kränkning • SVT skämtade om Erdogan – Sveriges ambassadör uppkallad • LO-toppen: Kommer ta kontakt med SD

Italienska försvarsmakten uppgav att ryska stridsplan hade kränkt svenskt luftrum – men svenska försvaret dementerar.

■■■

Sveriges ambassadör kallades upp till utrikesdepartementet i Turkiet efter skämten i SVT:s ”Svenska Nyheter”.

■■■

Fackförbundet Byggnads kommer som första LO-förbund att etablera kontakter med SD, uppger ordföranden Johan Lindholm.

■■■

Här är tre nyheter i korthet.

Felaktiga uppgifter om rysk kränkning 

Under eftermiddagen uppgav Italiens försvar att fyra ryska stridsplan hade ”påverkat” polskt och svenskt luftrum, varpå planen tvingades tillbaka till Kaliningrad.

Men försvarets uppgifter tillbakavisades av svenska Försvarsmakten.

– Det rörde sig inte om en kränkning, utan de här planen har rört sig över internationellt luftrum, sa kommunikatören Andrea Wahlberg Scott.

Även den avgående försvarsministern Peter Hultqvist (S) fick en fråga om den påstådda kränkningen under en pressträff på eftermiddagen.

– Det här är ingen uppgift som vi har. Jag har ingen uppgift om att det skett en sådan här typ av kränkning, sa han.

SVT skämtade om Erdogan – Sveriges ambassadör uppkallad 

I det senaste avsnittet av SVT:s humorprogram ”Svenska Nyheter” skämtades det friskt på Turkiets president Recep Tayyip Erdogans bekostnad.

Det ledde till kritiska rubriker i flera turkiska tidningar – och på onsdagen kallades Sveriges ambassadör upp till Turkiets utrikesdepartement.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska ambassadören Staffan Herrström ha fått höra att ”de överdrivna och fula uttrycken” och ”nidbilderna” riktade mot presidenten och Turkiet inte är acceptabla. Därtill hävdades att uttalandena inte kunde falla under yttrandefriheten.

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för Svenska Nyheter, skriver i ett mejl till Expressen att programmets innerhåll inte kommer att påverkas av kritiken.

– Svenska nyheter är ett satirprogram där vi skojar friskt om aktuell politik och makthavare. I Sverige har vi yttrandefrihet och fri press, utrymmet för humor och satir är mycket vidsträckt, skriver hon. 

LO-toppen: Kommer ta kontakt med SD

Fackförbundet Byggnads kommer som första LO-förbund etablera kontakter med Sverigedemokraterna och dess företrädare i riksdagen.

– Jag kommer åka till riksdagen och prata med dem som är med och påverkar politiken på områden som är viktiga för oss. Nu är det en sverigedemokratisk ordförande i arbetsmarknadsutskottet och då är det klart att vi behöver berätta för honom vad som är viktigt för våra medlemmar, säger ordföranden Johan Lindholm.

Samtidigt dömer Lindholm, som även sitter i S partistyrelse, helt ut Socialdemokraternas strategi i valet om att ”skrämmas” med SD.

– Att skrämmas med andra partier landade inte väl hos mina medlemmar i alla fall. De vill se visioner och konkreta reformer i frågor man tycker är viktiga, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.