Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Explosionen i Göteborg – här är det vi vet • Ebba Busch erbjuds över 1 miljon för att hoppa av husköpet • Oro efter ny vaccinstudie – låg andel antikroppar

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Omkring 20 personer fördes till sjukhus efter en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Göteborg på tisdagsmorgonen. I huset bor en polisman som vittnat i gängutredningar.

■■■

Ebba Busch erbjuds ett miljonbelopp om hon drar sig ur husaffären utanför Uppsala.

■■■

Sju månader efter andra dosen av Pfizers vaccin återstår bara 15 procent av antikropparna, enligt en ny studie.

Sprängning i Göteborg – polisman bor i huset

Sprängningen inträffade vid 05-tiden på tisdagsmorgonen på Övre Husargatan i området Annedal.

Det är tre trapphus med fem våningar i varje som drabbats, enligt räddningstjänsten.

Totalt har 16 personer vårdats på sjukhus, varav fyra med allvarliga skador, enligt Sahlgrenska sjukhuset.

Vad det är som detonerat är än så länge oklart – men enligt räddningstjänsten har det skett ute på en innergård. Det finns även flera lokaler i gatuplan.

Under en presskonferens på platsen bekräftade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg att polisen arbetar utifrån hypotesen att någon kan ha placerat en sprängladdning eller bomb på platsen.

– Det är en väldigt allvarlig händelse om någon placerat den här. Man har ju ingen aning om vem om bor där och hur explosionen kommer slå. Det tyder ju på en viss känslolöshet.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

En polis som vittnat i uppmärksammade rättegångar bor på adressen har hörts som målsägande.

– De kommer nog dra i alla trådar de kan för att reda i detta. De har ju inlett förundersökningar så får man se var det landar. Givetvis kommer man kolla på det spåret, säger polismannen själv.

Minidokumentär: Explosionen i Göteborg

Polisens teori • Paniken i huset • De drabbades egna filmer • Löfven: ”Göteborg ska känna att man har hela landets stöd”.

Ebba Busch erbjuds miljonbelopp för att riva kontraktet

Förra året skrev Ebba Busch under ett avtal om att köpa en fastighet utanför Uppsala av Esbjörn Bolin. Efteråt ville Bolin häva köpet, bland annat med hänvisning till att han drabbats av minnesförlust. 

Men det gick inte KD-ledaren med på. Om en månad ska tvisten upp i domstol. 

Samtidigt pågår kontakter mellan Ebba Buschs och Bolins juridiska ombud för att lösa tvisten utanför rätten.

Enligt vad Expressen erfar är Ebba Busch beredd att betala lite mer för fastigheten för att komma över huset. Men hennes erbjudande har fått kalla handen från Bolins sida.

Bolin har i några omgångar förklarat via sitt ombud, advokat Per-Hans Berg, att han är beredd att betala Ebba Busch pengar om hon river kontraktet och avstår från affären.

Ebba Busch erbjuds mer än en miljon kronor av Esbjörn Bolin, en uppgift som han själv inte velat kommentera.

Studie: Antikroppar försvinner ”oroväckande” snabbt

Under våren 2020 samlade Danderyds sjukhus in antikroppsprover från 2 149 medarbetare. I dag är 90 procent av dem vaccinerade.

Som en del av sjukhusets pågående studie har man nu testat hur stor del av deras antikroppar som återstått sju månader efter vaccinationen.

Resultatet visar att antikropparna minskade märkbart hos de som inte hade haft covid-19. Den gruppen utgjorde cirka 81 procent av deltagarna.

Efter sju månader återstod 15 procent, enligt studien.

Charlotte Thålin är specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus.

− De låga antikroppsnivåerna kan innebära att vi framöver ser en ökad spridning även i vaccinerade grupper och det kan ha konsekvenser för våra äldre och sköra, säger Charlotte Thålin i ett pressmeddelande.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet flaggar för att studien ännu inte publicerats eller faktagranskats. Alltså bör man vara försiktig med att dra slutsatser om exakta siffror.

Resultaten ger dock stöd till tidigare faktagranskade studier som visat att antikropparna sjunker över tid.

– Men det är lite överraskande och oroväckande att de skulle sjunka så här mycket. Det är mer än vad man sett i tidigare studier, säger Arnberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.