Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Experterna: För tidigt att hoppas på flockimmunitet • Hemlig rapport avslöjar: Putin bakom mordförsök i Gävle • Strandhälls förklaring: ”Senaste åren har varit tuffa”

Läkaren som upptäckte omikron har öppnat för att varianten skulle kunna bana väg till flockimmunitet. Nu säger flera svenska experter att det är för tidigt att spekulera om det.

■■■

En hemlig underrättelserapport visar att Rysslands president Vladimir Putin låg bakom det misstänkta mordförsöket på en tjetjensk regimkritiker i Gävle, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning.

■■■

Annika Strandhäll förklarar nu sina betalningsförelägganden:

– De senaste åren har varit väldigt tuffa, säger Strandhäll, vars sambo Thomas Wolf gick bort sommaren 2019.

■■■

Här är dagens största nyheter.

Experterna: För tidigt att hoppas på flockimmunitet

Läkaren Angelique Coetzee som upptäckte omikron i Sydafrika har öppnat upp för att varianten skulle kunna vara vägen till flockimmunitet – om den skulle visa sig vara mindre farlig än delta.

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde är betydligt försiktigare.

– Det skulle vara underbart om så var fallet. Men innan man vet ska man inte chansa, säger hon.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att Coetzees debattartikel är en ”närmast farlig spekulation”.

– Den har så oerhört mycket mutationer i spikproteinet att det finns grundat skäl för att vaccinskyddet kanske kan vara sämre. På svårighetsgrad och spridningshastighet vet vi faktiskt ingenting. Det är väldigt viktigt att ta detta på allvar, säger han.

Hemlig rapport avslöjar: Putin bakom mordförsök

Förra våren blev en tjetjensk regimkritiker svårt misshandlad i Gävle. 

Två personer, en man och en kvinna, dömdes för den blodiga attacken. Mannen som ska ha utfört slagen dömdes till 12 års fängelse och kvinnan, som haft en relation med Abdurachmanov, till 1,5 års fängelse. Hon ska enligt domen ha släppt in angriparen i lägenheten.

Säpo har pekat ut tjetjenen Imran Chaschanov som hjärnan bakom attacken, men han har ännu inte kunnat gripas och är i dag internationellt efterlyst, enligt SVT.

”Uppdrag granskning” har nu tagit del av en hemlig rapport från europeisk underrättelsetjänst. I den läggs ansvaret för mordförsöket, och flera andra liknande attacker i Europa, på Rysslands president Vladimir Putin.

Annika Strandhälls förklaring: ”Senaste åren har varit tuffa”

Första dagen på jobbet hamnade nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll i hetluften. 

Det handlar om två betalningsanmärkningar år 2013 som ministern först förnekade, och om nio betalningsförelägganden sedan 2018.

– De senaste åren har varit väldigt tuffa, säger Strandhäll, vars sambo Thomas Wolf gick bort sommaren 2019.

De två betalningsförelägganden som var pågående när hon tillträdde förklarar hon med att hon inte sett dem.

– Jag kan konstatera att jag uppenbarligen inte har haft insyn i hur den här situationen hanterades. Jag kan över huvudtaget inte dra mig till minnes att jag har haft några betalningsanmärkningar och blev helt klart överraskad av de uppgifter som kom.

Här är onsdagens största nyheter i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.