Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Experten: Kunder drabbas av nya bankskatten • Kritik mot M för kampanj nära mordplats • Ännu en häktad för mordet på Lena Wesström

Regeringen inför en bankskatt för att delfinansiera miljardsatsningen på försvaret.

– Det är förmodligen kunderna som kommer få betala för det här, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

*

Moderaterna kritik av vittnen till mordet på den 31-åriga småbarnsmamman i Malmö, sedan partiet delat ut S-kritiska flygblad nära mordplatsen.

*

En kvinna har häktats misstänkt för mordet på Lena Wesström förra våren. På fredagen häktades den man i 45-årsåldern som länge varit misstänkt för mordet.

Frida Bratt.Foto: NORDNET / nordnet

Expert: Kunder får betala bankskatten

På lördagsförmiddagen höll försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson pressträff om finansieringen av den satsning på försvaret som regeringen och samarbetspartierna kommit överens om. 

Sveriges fyra största banker ska stå för en fjärdedel av notan genom en ny bankskatt.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, kritiserar regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i ett mejl till Expressen:

Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tror att det är vanliga kunder som drabbas i slutändan.

– Historiskt sett ser vi att de svenska bankerna är kostnadseffektiva. De är bra på att överföra kostnader på sina kunder. Det är förmodligen kunderna som kommer få betala för det här, säger Frida Bratt i Expressen TV.

Lena Wesström hittades mördad i maj 2018.Foto: PRIVAT

Ytterligare en person häktad efter mordet på Lena

Tidigare i veckan gjorde polisen ett genombrott i utredningen efter mordet på Lena Wesström förra våren.

På fredagen häktades en man i 40-årsåldern misstänkt för mordet.

Nu har ytterligare en person häktats på skälig misstanke.

Det var i maj i fjol som Lena Wesström hittades mördad i närheten av sin bostad i Örebro, efter att ha varit försvunnen i flera dagar.

Tidigt i utredningen greps en man i 40-årsåldern misstänkt för mordet. Han och Lena hade känt varandra under lång tid och periodvis haft ett romantiskt förhållande. Hon hade också tidigare anmält honom för misshandel.

Mannen häktades i fjol – men försattes senare på fri fot i brist på bevis.

I tisdags slog polisen till igen. I en gryningsräd greps mannen, sedan misstankarna mot honom enligt åklagaren stärkts.

På fredagen häktades han, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Två dagar efter gripandet slog polisen till igen. Då hämtade man en annan person till förhör. På lördagen häktades även denna person misstänkt för mord, på den lägre misstankegraden.

Kritik mot M för kampanj nära mordplats

Moderaterna har efter den senaste veckans uppmärksammade kvinnomord i Malmö och Stockholm beskyllt regeringen för att göra för lite mot den grova kriminaliteten.

Nu får partiet självt kritik för att slå mynt av händelserna.

Enligt ett inlägg på Facebook, skrivet av Anders Abelin som bor nära mordplatsen i Malmö, kampanjar Moderaterna ”i varje gathörn, utanför avspärrningarna och delar ut broschyrer om 'Nystart för Malmö' med anspelning på det tragiska som skett och upplysning om att det måste bli slut på socialdemokraternas slapphet och det behövs hårdare tag”.

Anders Abelin säger han att både han och hans dotter blev illa berörda av kampanjen.

– De brukar aldrig stå där. Nej, nej. Nu tvingades alla som gick runt avspärrningarna möta dem. Det handlade om att ”Socialdemokraterna misslyckats” och att ”vi behöver lag och ordning”, säger han.

Enligt Malmömoderaterna rör det sig om en lokal M-förening från Slottstaden i Malmö som varje måndag kampanjar i området. Flygbladen som delades ut uppges komma från fjorårets valkampanj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.