Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Einár beskjuten med minst tio skott, enligt uppgifter • Halterna av växthusgaser nådde rekordnivåer 2020 • Svenske diplomaten får stanna i Turkiet

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Nils ”Einár” Grönberg blev beskjuten med minst tio skott från två olika vapen när han jagades från ett cykelförråd, enligt uppgifter.

■■■

Halterna av koldioxid, metan och lustgas fortsätter att öka till nya rekordnivåer, visar en ny rapport från den Meteorologiska världsorganisationen WMO. 

■■■

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om sitt hot att skicka hem tio diplomater – däribland Sveriges ambassadör.

■■■

Här är tre av dagens största nyheter i korthet.

Uppgifter: Einár beskjuten med minst tio skott

Rapartisten Nils ”Einár” Grönberg blev beskjuten med minst tio skott från två olika vapen när han jagades från ett cykelförråd. Skyttarna fokuserade enligt uppgifter bara på honom och struntade i de två andra rapparna som var med.

Einár har tidigare tagits av polis med skyddsväst men den saknade han när han sköts ihjäl med skott i bröstet och ansiktet. 

Avståndet mellan skytt och offer uppskattas till 1,5 meter.

Expressens nya uppgifter om händelseförloppet ger en bild av att mördarna hade ett tydligt mål att döda Nils ”Einár” Grönberg. Samtidigt drar poliser med insyn i utredningar i gängmiljöer slutsatsen att det handlar om ett beställningsmord.

Halterna av växthusgaser nådde rekordnivåer 2020

Halterna av koldioxid, metan och lustgas fortsätter att öka till nya rekordnivåer. Det visar en ny rapport från den Meteorologiska världsorganisationen WMO.

– Men den nuvarande ökningstakten av halten växthusgaser i atmosfären kommer vi att se en temperaturökning vid slutet av det här århundradet som ligger långt över målet i Parisavtalet att hålla den globala temperaturökningen på 1,5 till 2 grader högre än under förindustriell tid. Vi är långt ifrån att vara på rätt väg, säger professor Petteri Taalas, generalsekreterare WMO, enligt DN.

Halten av koldioxid i atmosfären nådde 413,2 miljondelar 2020 vilket är 49 procent över förindustriell nivå.

Erdogan backar – ska inte skicka hem diplomaterna

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om sitt hot att skicka hem tio diplomater – däribland Sveriges ambassadör. Beslutet kommer efter att flera länder delat ett uttalande om att diplomater inte ska lägga sig i länders inomstatliga affärer.

– De kommer att vara mer försiktiga nu, säger Erdogan i ett uttalande enligt AFP.

Presidentens hot kom efter att ländernas diplomater krävt att Turkiet skulle släppa den fängslade affärsmannen och filantropen Osman Kavala. 

Osman Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017. Han anklagas för att ha organiserat protester mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul 2013. Därtill misstänks han för delaktighet i kuppförsöket 2016. 

Hälften stannar kvar i atmosfären • Se kvällens Bara Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.