Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Dubbla möten – utan svar om gängvåldet • Toppjuristens verbala attack mot åklagaren • Person utreds i Sverige – för terrorbrott i Syrien

I förra veckan hade sju av riksdagspartierna ett möte med anledning av det ökade gängvåldet. På onsdagen möttes de igen – men är fortfarande långt ifrån att vara överens om något specifikt. 

Enligt Moderaternas Johan Forssell har de inte ens börjat förhandla. 

– Jag undrar om regeringen ens vill ha en överenskommelse, säger han.

***

Den kvinnliga toppjuristen som misstänks ha lejt en torped för att mörda kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja är försatt på fri fot.

Nu häcklar hon åklagaren Lucas Eriksson, som misslyckades med att få henne häktad:

– Det var ingen superklippa direkt, säger hon till Expressen.

***

En person misstänks för terroristbrott i Syrien.

Brottet ska ha begåtts i början av 2015, och den misstänkte fick på onsdagen en offentlig försvarare.

Både Säkerhetspolisen och åklagaren är mycket förtegna om fallet.

Migrationsminister Morgan Johansson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trots dubbla möten – inga svar om gängvåldet

På onsdagen möttes representanter från samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna i riksdagen för ett andra möte om kriminalpolitiken. Diskussionerna sker till följd av det ökade gängvåldet och på initiativ från regeringen. 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, som till förra mötet tog med sig en lista med tio förslag till det som bland annat innefattade fler poliser mot gängkriminaliteten, fördubblade straff för gängkriminella och vistelseförbud, var besviken efter det andra mötet. 

– Jag är väldigt frustrerad. Vi har hållit på med det här i en veckas tid och vi har inte ens rört oss. Vi har alltså inte ens börjat förhandla, trots att vi haft två möten. Jag tycker att det är oerhört beklagligt givet att vi har en akut situation. 

LÄS MER:

Dubbla möten – utan svar om gängvåldet 

Toppjuristen går hårt åt åklagaren som misslyckades med att häkta henne. Foto: Privat

Toppjuristen: ”Ingen superklippa direkt”

På tisdagskvällen intervjuades den kvinnliga toppjuristen av Expressen. Hon berättade då bland annat om måndagens häktningsförhandling.

– Jag blev tacksam när jag såg vad det var för rådman. Hon är väldigt duktig och har bra rykte. Det kändes tryggt.

Hon säger att åklagaren inte tydliggjorde hur det påstådda brottet ska ha gått till.

– Inte vem eller vad eller hur eller någonting. Ingenting.

När Expressen pratar med åklagare Lucas Eriksson på onsdagsmorgonen är han fåordig:

– Om någon har kommentarer om mig kan du utgå från att jag inte kommer bemöda mig att besvara det. Om någon annan skulle ha några synpunkter på mig kommer jag inte bemöda mig att bemöta det heller.

LÄS MER:

Toppjuristens verbala attack mot åklagaren  

Person utreds i Sverige – för terrorbrott i Syrien

Riksenheten för säkerhetsmål vid Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om terroristbrott i Syrien i januari-februari 2015. En misstänkt person fick på onsdagen en försvarsadvokat. 

Ärendet utreds av Säkerhetspolisen.

– Det stämmer att vi har ett ärende där en person är misstänkt för terroristbrott, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

Per Lindqvist, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål, leder förundersökningen. Han säger att han inte kan berätta något mer om omständigheterna kring det misstänkta brottet eller om den misstänkte är frihetsberövad.

LÄS MER: 

Person utreds i Sverige – för terrorbrott i Syrien