Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Direktör häktad för mord på sambo • Lövin om bränderna i Amazonas: Påverkar hela planeten • Linköpings universitet utryms efter hot

En framgångsrik direktör har häktats misstänkt för att ha mördat sin sambo i parets lägenhet i Stockholm.

– Jag har så svårt att förstå vad som har hänt. De var kära i varandra och verkade väldigt lyckliga tillsammans, säger en vän till kvinnan.

*

De bränder som skövlar stora skogspartier i Amazonas regnskog oroar klimatminister Isabella Lövin.

– Det påverkar hela planeten, säger hon.

*

Linköpings universitet har utrymt alla campus, sedan affischer med ett hotfullt budskap hängts upp på universitetets huvudcampus Valla i Linköping.

Direktören häktades på fredagen, misstänkt för mord på sin sambo. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Direktörens kärleksliv med nya kvinnan före mordet

Direktören leder ett bolag med flera hundra miljoner kronor i omsättning och drar själv in miljonlön år efter år.

I onsdags larmades polisen till en adress i Stockholm efter uppgifter om bråk och att en kniv kastats ut från ett fönster. När ambulans och polis sedan anlände – två och en halv timme efter larmet – hittades en död kvinna.

Hennes sambo, direktören, var täckt i blod och greps på plats misstänkt för att ha mördat henne.

På fredagen häktades direktören, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han ska också genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning för att utvärdera hans mentala tillstånd. Mannen bestred häktningsyrkandet.

Direktören och kvinnan hade känt varandra i en längre tid, men först på senare tid blivit ett par. Bara några dagar innan det misstänkta mordet hade de flyttat in i en våning som de nyss köpt.

– Jag har så svårt att förstå vad som har hänt. De var kära i varandra och verkade väldigt lyckliga tillsammans, säger en vän till kvinnan.

– Hon var som en ängel. Den snällaste personen du kan hitta, som alltid var lugn och som tog hand om alla.

Foto: AE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950FREDRIK SANDBERG/TTRIO BRANCO FIREMEN HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lövin om bränderna i Amazonas: Påverkar hela planeten 

Brasilien har inte kontroll över de över 2 500 skogsbränder som hotar Amazonas regnskogar.

President Jair Bolsonaro skyller katastrofen på klimataktivister som han menar ska ha anlagt bränderna. Något som ses som ett desperat försök av presidenten att rädda sitt eget skinn.

Sedan Bolsonaro tillträdde vid årsskiftet har skövlingen av regnskogen ökat kraftigt. Han beskrivs som klimatskeptiker och har hotat att dra sig ur Parisavtalet.

Länder som Norge och Tyskland har redan dragit tillbaka stora klimatstöd till följd av presidentens bristande klimatpolitik.

Det som sker har skapat reaktioner på högsta politiska nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt oroad”. Det har också satt stor skräck i klimatexperter världen över.

– Det påverkar hela planeten eftersom de här bränderna släpper lös väldigt mycket koldioxid i atmosfären som annars skulle bindas in i Amazonas regnskogar. Det här är ytterligare en av alla larmsignaler som allt oftare ljuder över världen. Det visar hur bråttom det är att ställa om, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Foto: Läsarbild

Linköpings universitet utryms efter hot

Linköpings universitet har utrymt samtliga campus på fredagseftermiddagen efter hot.

Det har hängts upp affischer med ett hotfullt budskap på universitetets huvudcampus Valla i Linköping.

– Vi ser allvarligt på detta, säger Kent Waltersson, universitetsdirektör vid Linköpings universitet.

Redan vid 09.15-tiden på fredagen inkom larm till polisen om hotfulla affischer som satts upp på Linköpings universitet.

– Det är universitetet som beslutat om att evakuera, men polisen känner till ärendet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst.