NYHETSDAGEN: C beredd att sitta i S-ledd regering • Svensk riskerar dödsstraff i Donetsk • Kraftigt regnoväder slår mot Västsverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Centerparitet är beredda att sitta i en S-ledd regering, säger Annie Lööf. 

■■■

Svensk man riskerar dödsstraff i Donetsk efter att ha stridit för Ukraina. 

■■■

Kraftigt regnoväder slår mot Västsverige. 

■■■

Expressen ger dig tre nyheter i korthet. 

C beredda att sitta i S-regering

I en intervju med DN säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf att Magdalena Andersson (S) är den bästa statsministerkandidaten.

Centern kan också tänka sig att ingå i en Socialdemokrat-ledd regering.

– Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har en mycket mer öppen hållning till samarbete. Hon kan tänka sig att samarbeta med alla utom SD. Det är precis den öppenhet och ledarskap som man behöver ha som statsminister, säger Annie Lööf till tidningen. 

Innebär detta att ni kan tänka er att vara en del av en regering?

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, svarar Lööf DN. 

Svensk riskerar dödsstraff i Donetsk 

En svensk man som av Ryssland anklagas för att ha stridit som legosoldat för Ukraina riskerar dödstraff, rapporterar ryska medier.

Förhandlingar har under måndagen hållits i en domstol tillhörande ryska separatister i det ockuperade Donetsk. Utöver svensken är fyra andra utländska medborgare ”inför rätta”. En britt och en kroat riskerar också dödsstraff.

Två brittiska män och en marockansk medborgare dömdes till döden efter en rättegång i den ryskockuperade regionen i slutet av juni, där de anklagades för att ha varit legosoldater, enligt BBC. 

Kraftigt regnoväder i Västsverige

SMHI har utfärdat en gul varning för delar av Götaland och Värmland – vid 13-tiden drog skyfall och åskväder in och orsakar översvämmade hus och blixtbränder. 

I Vänersborg, Trollhättan och Mellerud larmas det om flera vattenskadade villor – men räddningstjänsten har ingen möjlighet att pumpa vatten ur källare.  

– Vi ber människor att plocka undan sina grejer i källaren och rensa brunnarna så att vattnet kan rinna undan, säger Johan Ytterberg, vakthavande befäl för räddningstjänsten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.