Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Brödernas sorg efter dödsolyckan utanför Vetlanda • Brist på diskmaskiner i hela landet • Agnes Wold varnar för låga vaccinationstalen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Två bröder berättar för Aftonbladet om sin sorg efter att deras 17-åriga lillebror omkom i dödsolyckan utanför Vetlanda.

■■■

Det råder brist på diskmaskiner i hela Sverige efter att pandemin orsakat brist på en viktig komponent.

■■■

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland är fyra gånger så hög som under samma period i fjol. Enligt professor Agnes Wold är utvecklingen ”alarmerande”.

■■■

Här är dagens största nyheter.

Brödernas sorg efter dödsolyckan utanför Vetlanda

Tre tonårskillar – 16, 17 och 18 år gamla – omkom i bilolyckan vid Lindshammar utanför Vetlanda.

Nu berättar den 17-åriga pojkens två bröder om sorgen i en intervju med Aftonbladet. 

– Han har varit vid min sida nästan hela livet. Vi har haft ett starkt band och särskilt de sista åren har vi blivit mer som vänner. Han var min bästa vän, säger den ena brodern till tidningen.

Bröderna beskriver en glad kille som alltid log och lyfte stämningen. Han var också en fotbollstalang och spelade tillsammans med sin ene äldre bror. 

Efter tragedin har de fått stöd från vänner, familj och räddningstjänst. Även AIK, som killgänget var på väg för att se spela i Kalmar, har uttryckt sitt stöd.

Saknaden är stor.

– Han var alltid glad och positiv, en fantastisk kille, säger den andre brodern till tidningen.

Brist på diskmaskiner – i hela landet

Det är svårt att få tag på nya diskmaskiner i Sverige just nu. Pandemin har påverkat leveranser och produktion över hela världen – och nu råder det brist på en viktig komponent i diskmaskinerna.

Det handlar om halvledare, som leder elektrisk ström genom kretsar.

– Halvledarbristen påverkar väldigt mycket, den finns i nästintill alla elektronikprodukter, säger Camilla Waldmark.

Det trytande utbudet i kombination med en hög efterfrågan har gjort att priset på begagnade diskmaskiner slagit i taket.

– Det är ett exceptionellt högt pris just nu, säger Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket. 

Agnes Wold varnar för låga vaccinationstalen

Spridningen av covid-19 i Västra Götaland var fyra gånger så hög under vecka 37 som under samma vecka i fjol. Förra veckan rapporterades 1 433 fall in i regionen. För ett år sedan var motsvarande siffra 305.

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är siffrorna alarmerande.

– Man ska vara otroligt orolig över att det finns så mycket folk i 50- och 60-årsåldern som är ovaccinerade. Det gäller inte minst i våra förorter. Att öka vaccinationsgraden måste vara högsta prioritet nu.

I Angered, som har lägst vaccinationsgrad i Göteborg, har endast 55 procent fått sprutan.

– Det pågår en fruktansvärd desinformationskampanj från olika aktörer. Om du tar vaccinet blir du en apa, eller du blir steril, du dör inom två år – sådana saker. Det är förfärligt, säger Agnes Wold.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.