Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Börje Salming död • Ungern lovar godkänna Sveriges Nato-ansökan • Trippelhöjning av räntan

Svenske hockeylegendaren Börje Salming har gått bort vid 71 års ålder efter att ha drabbats av ALS.

■■■

Sverige och Finlands ansökan om att gå med i Nato kommer att godkännas av Ungern i början av nästa år, enligt president Viktor Orbán.

■■■

Riksbanken slår till med en trippelhöjning. Det blev – som väntat – en höjning med 0,75 procentenheter till en styrränta på 2,5 procent.

■■■

Här är tre nyheter från torsdagen.

Hockeylegendaren Börje Salming död

I början av augusti berättade Börje Salming att han hade drabbats av nervsjukdomen ALS. Sedan dess har Salming hyllats stort i Toronto och sedan under tidernas ishockeygala i Globen. Det sistnämnda framträdandet, förra torsdagen, blev det sista offentliga framträdandet han gjorde.

Nu, en vecka senare, har han gått bort. Nyheten bekräftas under torsdagskvällen av Salmings tidigare klubb Toronto Maple Leafs.

– Jag är i chock, det är svårt att ta in hur snabbt det har gått. Allt känns overkligt just nu. Det är fruktansvärt sorgligt, kommenterar Ingemar Stenmark, vän och före detta granne.

Peter ”Foppa” Forsberg skickar sina tankar till Salmings familj. 

– Det är så fruktansvärt tråkigt det som hände Börje. Att inte en kämpe som Salming kan ha en chans mot den här sjukdomen säger hur svår den är.

Håkan Loob spelade tillsammans med Salming i OS 1992 och kallar Salming för en ”fantastiskt bra hockeyspelare”.

Ungern kommer godkänna Nato-ansökan

Ungerns godkännande av Sveriges och Finlands ansökningar till Nato väntas komma under parlamentets första sammanträde i januari, säger presidenten till reportrar under en pressbriefing i Slovakien på torsdagen.

– Ungern stöder de nordiska ländernas anslutning, ska Orbán ha sagt under briefingen, enligt Bloomberg. 

Turkiet och Ungern är de sista länderna som är kvar i ratificeringsprocessen. 

Trippelhöjning av styrräntan – till 2,5 procent

Experterna hade trott på en räntehöjning med 75 punkter (0,75 procentenheter). Så blir det också: I årets sista räntebesked och Stefan Ingves sista som centralbankschef blir det en trippelhöjning.

Styrräntan går från 1,75 till 2,5 procent.

Det innebär att vi nu får den högsta räntan sen slutet av 2008, då Riksbanken i december drastiskt sänkte räntan från 3,75 till 2,0 procent.

Riksbanken motiverar sitt beslut:

”Den höga inflationen urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi. För att få ner inflationen och värna inflationsmålet har direktionen beslutat att höja styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.”

För att få bukt med inflationen väntas ytterligare en räntehöjning i början av nästa år, uppger den svenska centralbanken. Då till ”strax under 3 procent”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.