Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Astra Zeneca-beslut kommer nästa vecka • Partiledarnas ilska efter kvinnomorden • Nära anhörig till person i Vårbymålet skjuten till döds

Besked om hur det blir för de under 65 år som fått en dos av Astra Zenecas vaccin kommer inom ett par dagar, meddelar Folkhälsomyndigheten.

■■■

På tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige – nu reagerar flera partiledare starkt på morden. ”Jag känner förakt mot dessa män som mördar, misshandlar och förnedrar kvinnor”, skriver Annie Lööf på Facebook.

■■■

En man i 20-årsåldern sköts till döds i Kista i Stockholm. Enligt uppgifter Expressen är han nära anhörig till en person som står åtalad i det stora Vårbymålet.

Beslut om Astra Zeneca till de under 65 år kommer i veckan

Drygt 200 000 svenskar under 65 år har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin. Sedan 25 mars rekommenderas inte yngre personer vaccinet – men hur det ska bli för de som fick sin första spruta innan rekommendationen har hittills varit oklart.

Nu lovar Folkhälsomyndigheten besked inom ett par dagar.

– Vi kommer ge ett besked i början på veckan, troligtvis på tisdag, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Fem kvinnomord på tre veckor – nu reagerar politikerna

På tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige, i flera fall är den misstänkte en man som de hade en relation till. Nu kommer starka reaktioner från flera politiker.

På Facebook efterlyser Annie Lööf skarpare reaktion från samhället. ”Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen?”, skriver hon. I en kommentar till Expressen kräver hon bland annat höjda minimistraff för våld mot kvinnor. Även M-ledaren Ulf Kristersson skriver att hans parti vill höja straffen för den typen av brott. Statsminister Stefan Löfven lovar att regeringen kommer att se över ”nya och fler åtgärder”.

Nära anhörig till person i Vårbymålet skjuten till döds

En man i 20-årsåldern har skjutits till döds utomhus i Kista i Stockholm.

Enligt uppgifter Expressen är han nära anhörig till en person som står åtalad i det stora Vårbymålet, där 30 personer från det kriminella Vårbynätverket står åtalade för flera grova brott. Bland annat rör det sig om planerade mord, kidnappning, sprängdåd samt grova vapen- och narkotikabrott.. Han sköts med minst tre skott och dog på platsen.

Polisen jagar en eller flera gärningsmän som setts fly brottsplatsen efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.