Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Antalet iva-patienter högre än under andra vågen • Williams första ord efter prins Philips död • Polis sköt ihjäl 20-åring – protester i USA

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Fler covidpatienter intensivvårdas nu än vid toppen av vinterns andravåg.

Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka i flera län.

■■■

Prins Philip var en ”extraordinär man” från en ”extraordinär generation”, skriver sonsonen prins William i ett första uttalande efter Philips bortgång.

■■■

Protester har blossat upp i Minneapolis efter att en svart man skjutits ihjäl av polis.

Antalet iva-patienter högre än under andra vågen

På måndagen intensivvårdas 392 personer för covid-19 i Sverige. Det är fler än vid toppen av coronapandemins andravåg runt årsskiftet, då så mest 387 covidpatienter fick intensivvård.

Samtidigt fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 att öka kraftigt i flera län. Förra veckan konstaterades 646 fall i Västerbottens län, vilket är en ökning med 179 jämfört med veckan innan.

”Ökningen sker i hela länet och mycket tyder på att påskhelgen och påskledigheten har bidragit till den”, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

Även i Dalarna ökar smittspridningen. Förra veckan konstaterades 1 469 fall av covid-19 i länet, vilket är den högsta siffran hittills under pandemin, skriver SVT Nyheter.

– Vi har sett förut att det ökat när man kommer tillbaka efter lov. Och när vi ser att det ökat så här mycket nu under lovet gör det ju såklart att det finns en risk att det kommer att öka ännu mer, säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund till SVT.

Williams första ord efter prins Philips död

Storbritannien är i landssorg efter att prins Philip, drottning Elizabeths make, avled i fredags, 99 år gammal.

Hans barnbarn prins William, 38, har nu skrivit ett uttalande om förlusten.

”Min farfars sekellånga liv präglades av tjänsten – för sitt land och för det brittiska samväldet, för sin fru drottningen och för vår familj”, skriver William, som också tituleras som hertigen av Cambridge.

Hertigen av Cambridge skriver också att han är glad att hans fru Kate Middleton fått träffa Philip och att han var en ”extraordinär man” från en ”extraordinär generation”.

Senare på måndagen kom Williams lillebror Harry med ett uttalande:

”Min farfar var en tjänstens, ärans och den stora humorns man. Han var sig själv, med en riktig kvickhet, och han kunde underhålla vilket rum som helst tack var sin charm och att man aldrig visste vad han skulle säga.”

Polis skulle elchocka – sköt ihjäl Daunte Wright

20-årige Daunte Wright sköts till döds av polisen i Brooklyn Center utanför Minneapolis på söndagen.

Den lokala polisen uppger i ett uttalande att Wright var efterlyst och när de skulle gripa honom så försökte han köra därifrån. En polisman ska då ha avlossat ett skott som träffade Wright. Han lyckades köra vidare men krockade sedan med en annan bil.

Enligt polischefen i Minnesota ville polisen egentligen använda sitt elchocksvapen, och avlossade skottet av misstag, skriver AP.

Efter händelsen samlades ett hundratals personer utanför polisstationen i Brooklyn Center och flera ska bland annat ha hoppat på vindrutan på en polisbil.

För att skingra folksamlingen sköt kravallutrustad polis tårgas och distraktionsgranater, rapporterar lokala medier. Sent på kvällen anlände nationalgardet till platsen och under natten utfärdades ett utgångsförbud. 

Händelsen inträffade 16 kilometer från den plats som George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i maj förra året. Rättegången mot den tidigare polisen Derek Chauvin, som står åtalad för dråp, pågår i Minneapolis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.