Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Andréa, Hanne, Gunnar, Liv och Gun dog i attacken i Norge • Helena Hysén har cancer – berättar själv • Folkfest på klimatkonsert i Stockholm

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Andréa Meyer, 52, Hanne Merethe Englund, 56, Gunnar Erling Sauve, 75, Liv Berit Borge, 75 och Gun Marith Madsen, 78, dog i pilbågsattacken i norska Kongsberg.

■■■

Tryck i halsen, trötthet och viktuppgång – Helena Hysén, 59, har länge känt att något är fel i kroppen. Nu berättar hon för Aftonbladet att hon drabbats av cancer.

■■■

Unga har flockats till Kungsträdgården i Stockholm för Climate Live-konserten. Där syntes Greta Thunberg sjunga och dansa till ”Never gonna give you up” av Rick Astley.

■■■

Här är dagens största nyheter

De dog i attacken i Norge

Det har gått fyra dygn sedan pilbågsattacken i det lilla samhället Kongsberg. Fem personer dog och tre skadades i dådet. 

Nu går norska polisen ut med namnen på de avlidna. Det var Andréa Meyer, 52 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gunnar Erling Sauve, 75 år, Liv Berit Borge, 75 år och Gun Marith Madsen, 78 år.

Settli, 56, sörjer sin nära vän Hanne som omkom i attacken.

– Man hittar inga ord, det är så overkligt, sa han till Expressen i fredags.

Helena Hysén har cancer – berättar själv

Helena Hysén har drabbats av en elakartad tumör på sköldkörteln. I en intervju med Aftonbladet berättar hon att hon länge känt att något varit fel. 

Tryck i halsen, trötthet och viktuppgång, är några av symtomen hon har tampats med.

– Bara att höra ordet cancer är fruktansvärt och laddat och allt blev nattsvart. De ville att jag skulle komma dit dagen efter och jag funderade på alla frågor som kom upp. Ska jag dö nu? Jag fick sådan fruktansvärd dödsångest, jag är inte ens 60. Jag är inte beredd på att dö, säger Helena Hysén till tidningen.

Inom några veckor väntar operation och enligt läkaren är prognosen god.

Folkfest på klimatkonsert i Stockholm

Människor flockades till Kungsträdgården i centrala Stockholm för Climate Live-konserten på lördagskvällen. Samtidigt hölls evenemanget på flera platser runtom i världen – i syfte att sätta fokus på kampen mot klimatförändringarna.

I Sverige har flera artister framträtt. Dessutom har klimataktivisten Greta Thunberg hållit tal. Innan dess dök Thunberg dock upp på scenen för att sjunga och dansa till ”Never gonna give you up” av Rick Astley. Hon fick sällskap av arrangören Andreas Magnusson under showen.

Senare följde dock talet – och allvaret. 18-åringen poängterade att världen nu befinner sig i en ”existentiell kris”. Hon riktade även stark kritik mot makthavare och politiker som, enligt henne, aktivt väljer att inte göra nog för att minska utsläppen.

– Vi här vet egentligen mycket väl att förändringen inte kommer att komma från politiker. Förändringen kommer att ske när tillräckligt många har fått nog. Det är upp till oss. Makthavare visar gång på gång att de inte är redo och mogna att göra det åt oss, sa hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.