Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ambassadörer utvisas från Turkiet • Polisen kartlägger Einárs sista dagar • Alla tre IS-kvinnor släppta på fri fot

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Turkiet utvisar flera diplomater, däribland Sveriges ambassadör Staffan Herrström. Detta efter ett uttalande om den fängslade filantropen Osman Kavala.

■■■

Efter mordet på Nils ”Einár” Grönberg pågår en intensiv mördarjakt. Polisen tittar nu på vad som hände i Hammarby sjöstad dagarna innan mordet.

■■■

Alla tre anhållna IS-kvinnorna har släppts på fri fot – men misstankarna kvarstår, meddelar åklagarmyndigheten.

■■■

Här är tre av dagens största nyheter i korthet.

Turkiet utvisar flera ambassadörer

Ambassadörerna som nu utvisas från Turkiet kommer från Sverige, Norge USA, Kanada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna & Nya Zeeland, enligt Turkietkorrespondenten Thomas Thoren vid SVT. 

Sveriges ambassadör i landet är Staffan Herrström. Han har en gedigen bakgrund som överdirektör på Sida och ambassadör i Tanzania, Hanoi, Warszawa och Bangkok.

Beskedet kommer efter ett uttalande från diplomaterna där de krävde att den fängslade affärsmannen och filantropen Osman Kavala skulle släppas fri.

Det fick presidenten Recep Erdogan att se rött.

– Vi kan inte kosta på oss att vara värd åt dem i vårt land, sa han i ett uttalande.

Polisen kartlägger Einárs sista dagar

Under natten mot fredagen sköts Nils ”Einár” Grönberg till döds. Nu pågår en intensiv mördarjakt, där polisen tittar på vad som hände i området dagarna före mordet. 

– Vi kartlägger brottsoffrets sista tid i livet, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Ett av polisens hetaste spår är de övervakningskameror som finns i området. Om händelseförloppet fångades på bild råder förundersökningssekretess kring – men polisen har sedan skjutningen arbetat med att samla in material. 

Dessutom finns vittnen som sett hela eller delar av händelseförloppet. 

– Vi jobbar på olika sätt med att samla in information och analysera det vi redan har och jobbar vidare för att lagföra de ansvariga, säger Anna Westberg. 

Alla tre IS-kvinnor släppta på fri fot

De tre IS-kvinnorna landade tillsammans med åtta barn på Arlanda utanför Stockholm. De möttes av polis på flygplatsen och barnen omhändertogs av sociala myndigheter.

Fram till på lördagen har de varit anhållna, misstänkta för krigsförbrytelser. Men nu är alla tre släppta på fri fot.

– Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter med oförminskad styrka, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.