NYHETSDAGEN: Allmänna råden förlängs • Nya bilden på Kim Jong-Un väcker "allvarliga frågor" • Toppmötet mellan Biden och Putin avslutat

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Folkhälsomyndigheten förlänger de nationella allmänna råden för att minska smittspridningen till 30 september.

■■■

Nya bilder på Nordkoreas diktator antyder att han rasat i vikt under våren – kan ge ledtrådar åt underrättelsetjänster.

■■■

God ton på toppmötet och hårda ord på pressträffarna efter att Biden och Putin träffats i Genève.

■■■

Nyhetsdagen – det viktigaste som hänt under dagen som gått.

Allmänna råden förlängs

Under onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten de nationella allmänna råden. De gäller nu till och med 30 september. 

– Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Myndigheten skriver att råden kommer att ses över löpande fram till dess och kan komma att förändras, beroende på smittspridningen i landet.

Under samma dygn meddelade också Folkhälsomyndigheten att databasen SmiNet åter stängs ner, efter en misstänkt säkerhetsbrist. Innebärande att statistiken om hur många nya smittade som finns i landet kommer släpa efter.

Bilden på Kim Jong-Un väcker frågor

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un har sedan makttillträdet 2011 stadigt ökat i vikt. Enligt nyhetsbyrån AP nådde den 170 centimeter långe Kim Jong-Un sin maxvikt under 2020 på omkring 140 kilo – men sedan dess har något hänt.

Enligt en samlad expertis världen över, som tittat på de senaste bilderna som publicerats på diktatorn, har han troligtvis gått ner runt 10-20 kilo bara under våren 2021, rapporterar AP.

Frågor som väckts den senaste tiden handlar om viktnedgången är av hälsoskäl, i sympati för den egna befolkningen, eller om han är sjuk.

Kim Jong-Un har ännu inte utsett sin efterträdare, så frågan om vem som kommer bli ansvarig för Nordkoreas kärnvapenarsenal vid ett eventuellt dödsfall ligger fortsatt obesvarad.

Toppmötet i Genève avslutat

Under onsdagen träffades presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin för samtal i Genève. Tonen under toppmötet beskrevs av de båda presidenterna som ”god”. Länderna kommer fortsatt hålla samtal om nedrustning av kärnvapen och de kommer återinstallera ambassadörer i sina respektive huvudstäder.

Putin och Biden pratade också om hackerattacker mot infrastruktur.

– Jag förklarade för honom att jag inte vill ha ett kallt krig och det tror jag inte att han vill ha heller, säger Biden på en pressträff.

Inför mötet kallade president Biden Putin för ”en mördare”, något han sedan ringde upp sin ryske kollega och gav kontext till vad han menade. Förklaringen ska ha godtagits av Putin som dock passade på att skicka tillbaka en syrlig passning på en pressträff efter mötet.

– Vem är egentligen en mördare?, sa Putin

Han anförde bland annat drönarattacker i Afghanistan och Iran där civila mål beskjutits, samt Guantanamofängelset, som Putin menar strider mot internationella konventioner.

Bara nyheter 16/6: Sakerna du ska se upp med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.