Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Alla partier överens om Norlén som talman • Ryssland vill stänga gränsen för män • Storm på Kanarieöarna – flyg ställs in

Högerpartierna har nominerat Andreas Norlén som talman – ett beslut som välkomnas av samtliga partier åt vänster.

■■■

Ryssland vill stänga gränsen för män i rekryterbar ålder, enligt källor till Meduza.

■■■

Flyg till Kanarieöarna ställs in på grund av den kraftiga stormen Hermine.

■■■

Här är tre nyheter i korthet.

Partierna överens om Norlén som talman

M, KD, SD och L har på söndagen nominerat Andreas Norlén som fortsatt talman. 

Beslutet välkomnas av S, C, MP och V, vilket partiernas ledare meddelar i uttalanden på sociala medier.

Två av de rödgröna ledarna ställer sig dock kritiska till högerpartiernas nominering till andre vice talman, Julia Kronlid (SD). MP-språkröret Märta Stenevi vill se ett annat alternativ, liksom V-ledaren Nooshi Dadgostar som i stället säger sig kunna välja en centerpartist till posten.

Centerpartiets Annie Lööf, MP-språkröret Per Bolund och den avgående statsministern Magdalena Andersson har inte uttalat sig om huruvida de välkomnar nomineringen av Kronlid eller inte.

Källor: Ryssland vill stänga gränserna

Folk fortsätter att fly Ryssland efter Vladimir Putins besked om delvis mobilisering av reservister. 

Nu uppger källor till tidningen Meduza att ryska myndigheter kommer att stänga gränserna ut ur landet för män i rekryterbar ålder. Beslutet väntas komma efter de så kallade ”folkomröstningarna” i de ryskockuperade områdena i Ukraina. 

Enligt en källa nära den ryska presidentadministrationen är det mest troliga datumet för införande av gränsstoppet den 28 september, rapporterar Meduza.

För att få lämna Ryssland måste män i mobiliseringsåldern få tillstånd från ryska myndigheter, enligt tidningen.

Storm på Kanarieöarna – flyg ställs in

Spanska väderinstitutet Aemet gick under söndagen ut med en röd vädervarning för Gran Canaria, La Palma och El Hierro från middagstid till midnatt på söndagen.

Stormen Hermine har medfört kraftigt regn över semesterorterna, och som följd har bland annat skolor tvingats stänga, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Även flygen påverkas av ovädret. Totalt uppges omkring 160 flygningar på Kanarieöarna ha drabbats och värst har läget varit på flygplatsen på Teneriffa, där 62 avgångar ställts in, enligt La Provincia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.