Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Ali Esbati vill inte leda Vänsterpartiet • Ryssland har godkänt ny premiärminister • Findus miljömärkta torsk skeppas till Kina

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Vänsterpartiets Ali Esbati tänker inte ställa upp i valet av efterträdare till partiledaren Jonas Sjöstedt.

■■■

Ryssland har godkänt Michail Misjustin, 53, som ny premiärminister i landet.

■■■

Findus torsk är miljömärkt – men skeppas till Kina för att fileas och paketeras.

■■■

Expressen ger dig tre nyheter från dagen att ha koll på i dag.

Experternas utsago: Här är kandidaterna som kan efterträda Jonas Sjöstedt

Esbati vill inte bli V-ledare: ”Dags för en kvinna”

Vänsterpartiets riksdagsledamot, Ali Esbati, har pekats ut som en av favoriterna att efterträda Jonas Sjöstedt som ny ledare för V. Men nu ger han beskedet att han inte kandiderar. 

– Jag är inte aktuell. Och jag tycker det är dags för en kvinna, säger han.

Ali Esbati vill inte peka ut ett enskilt namn som förslag till efterträdare. Han nämner dock både den vice partiordföranden Nooshi Dadgostar och den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson som mycket starka namn, samt EU-parlamentarikern Malin Björk.  

– Vi har under längre tid haft en majoritet kvinnor på ledande positioner i partiet och av det skälet så är det också så att det finns fler starka kvinnliga kandidater som bör vara aktuella. Så det är därför jag tycker det är dags för en kvinna, säger Ali Esbati.

Rysslands regering gav besked att man avgår under onsdagen.

Ryssland godkänner ny premiärminister

Det ryska underhuset, statsduman, godkänner Michail Misjustin, 53, som ny premiärminister skriver nyhetsbyrån Reuters.

Misjustin var tidigare chef för Rysslands federala skattemyndighet. Han röstades fram av 383 ledamöter i statsdumans. Ingen röstade emot men 41 avstod från att rösta, enligt TT.

När Michail Misjustin talade inför parlamentet lovade han förändringar som ska förbättra ryssarnas liv.

– Som presidenten understrukit flera gånger: människor bör redan nu uppleva förändringar till det bättre, men än så länge sker detta långt ifrån överallt, sade han enligt TT.

Expressens Karin Sörbring om matsvinnets negativa effekter.

Findus torsk skeppas till Kina för att fileas

Findus torsk är miljömärkt, men få känner till att Findus torsk skeppas till Kina för att fileas och paketeras.

Under den cirka 80 dagar långa transporten tur och retur hålls fisken djupfryst med dieseldrivna kylsystem. I kinesiska fabriker används sedan i flera fall el som kommer från kolkraft.

– Ur ett klimatperspektiv måste vi försöka minska transporterna inom livsmedelsindustrin, säger Karin Glaumann, fiskexpert på Världsnaturfonden WWF.

Findus nordiska hållbarhetschef, Maria Svantemark, förklarar varför fisken skeppas till Kina:

– Det beror dels på att vissa arter som Alaska pollock och hoki inte processas i Europa och dels på att fisken handfileas i Kina, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.