Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Åkessons attack mot Kakabaveh – när Andersson valdes till statsminister • Första omikronfallet i Sverige • Mördaren Elisabeth Andersson döms till 16 års fängelse

Magdalena Andersson har valts till statsminister igen. Samtidigt valde SD-ledaren Jimmie Åkesson att fokusera på stödet från den politiska vilden Amineh Kakabaveh – som han kallade ”kommunistisk kurd”.

■■■

Ett första fall av den nya virusvarianten omikron har bekräftats i Sverige. Fallet upptäcktes i region Skåne efter en hemresa från södra Afrika.

■■■

Elisabeth Andersson, 46, döms till 16 års fängelse för mordet på sin sambo. Den 50-årige företagaren hittades död i en utbränd bil – veckor efter att han försvann i december 2018.

■■■

Här är dagens största nyheter.

Åkessons attack mot Kakabaveh – när Andersson valdes

Magdalena Andersson har återigen valts till Sveriges statsminister.

Efter omröstningen valde SD-ledaren Jimmie Åkesson att fokusera på stödet från den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat, från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh, sa han.

Enligt Jimmie Åkesson ska Amineh Kakabaveh ha ställt krav på S om att ”fördjupa relationen med det kurdiska kommunistpartiet PYD”. 

Amineh Kakabaveh kallar SD-ledarens kommentar för ”olycklig”.

– Det är inte bara Jimmie Åkesson utan delar inom SD som på senaste tiden har skickat mejl om att de vill att jag ska hem och att jag ska lämna landet. Jag vill inte smutskasta dem som de gör. Jag vet att deras hat är väldigt uppenbart och påtagligt nu mot mig, och att de pratar om min etniska bakgrund. Det säger väldigt mycket om vad SD står för, säger hon i Expressen TV.

Bekräftat fall av omikron i Sverige

Den nya varianten av coronaviruset, omikron, har upptäckts i Sverige. Det första fallet gäller en person i region Skåne som tog ett covidtest för drygt en vecka sedan.

Personen ska dessförinnan ha varit på resa i Sydafrika, där virusvarianten först hittades.

– Det här fallet upptäcktes i vår vanliga övervakning av virusvarianter. Det innebär bland annat alla positiva fall som har koppling till utlandsresor skickas för sekvensering för att fastställa vad det rör sig om för variant, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell menar att fallet var väntat.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa, säger hon.

Mördaren Elisabeth Andersson döms till 16 års fängelse

Det var i december 2018 som den 50-årige företagaren från Hallstahammar försvann utan någon förvarning till familj och vänner.

Några veckor senare hittades han död i en utbränd bil i ett naturreservat i Eskilstuna.

Tidigt i utredningen riktades misstankar mot företagarens sambo, Elisabeth Andersson, 46. Hon frihetsberövades och åtalades misstänkt för mord, brott mot griftefriden och grovt bedrägeri.

I tre års tid har hon tigit i polisförhör och rättegångar i tingsrätten och hovrätten.

Nu döms hon till 16 års fängelse för mordet. 

Enligt hovrättsrådet Sven Jönson ska Elisabeth Andersson efter mannens död ha gjort sig av med hans mobiltelefon och köpt stora mängder rengöringsmedel, ved, bensin och tändstickor. Hon har även på olika sätt förvarat, transporterat och slutligen bränt mannens kropp.

– Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort detta för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen, säger han.

SD-ledaren uttrycker tankarna om den politiske vilden Amineh Kakabaveh.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.