NYHETSDAGEN: 99 saknas efter husraset i Florida • Löfvens övertag i statsministerkampen • Hallengrens stöd till Johan Carlson efter resorna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Tre personer uppges ha dött och 99 saknas efter att ett tolvvåningshus kollapsat i Miami Beach, USA.

■■■

Stefan Löfven har ett knappt övertag mot Ulf Kristersson när svenskarna får välja vem de har störst förtroende för som statsminister, visar en mätning från Expressen/Sifo.

■■■

Socialminister Lena Hallengrens förtroende för Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är orubbat trots hans resor under pandemin.

Tolvvåningshus kollapsade – 99 saknade

Natten till torsdagen kollapsade delar av ett tolv våningar högt bostadshus norr om Miami Beach i delstaten Florida i USA.

Räddningstjänsten skriver på Twitter att hela 80 enheter deltar i räddningsarbetet.

På bilder ser man att huset är en del av ett större lägenhetskomplex med över 100 lägenheter. Gatorna runtom byggnaden har spärrats av och byggnader runtomkring har evakuerats.

35 hyresgäster evakuerades ur byggnaden och två räddades ur rasmassorna. Tre personer har avlidit. Men fortfarande saknas 99 personer, uppger myndigheter för ABC News.

Det är ännu oklart varför huset har rasat.

Löfvens övertag i statsministerkampen

Frågar man väljarna vem av Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) som de har störst förtroende för som statsminister hamnar fördelen hos S-ledaren. 

Det visar en färsk Sifo-mätning som Expressen har låtit göra efter måndagens misstroendeomröstning mot Stefan Löfven i riksdagen, som slutade med att han fälldes som statsminister.

44 procent uppger att de föredrar Löfven, medan motsvarande siffra för Kristersson är 38 procent. Nästan en femtedel, 18 procent, uppger att de är tveksamma till något av alternativen. 

Sifos opinionschef Toivo Sjörén betonar att mätningen endast avser statsministerförtroende och inte vilket parti man har för avsikt att rösta på. 

– Totalt sett har Stefan Löfven ett signifikant försprång. Han har naturligtvis en fördel i att ha varit statsminister under pandemin, där vi kunde se att förtroendet för honom ökade. Ulf Kristersson är ännu oprövad som statsminister, säger Toivo Sjörén.

– Man ska inte tolka det här som ett opinionsstöd för det ena lägret, men det är självklart alltid positivt att ha ett högt förtroende bland väljarna. 

Hallengrens stöd till Johan Carlson efter resorna

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gjorde två långa resor under 2020, en till Jämtland och Ångermanland samt en till Skåne, avslöjar Expressens granskning. Han var på vinprovning i Skåne samt bodde på fjällgård på Åreskutan och på lyxhotell på Höga kusten.

Samtidigt var han med om att rekommendera restriktioner i resandet på grund av den snabba smittspridningen.

Carlson bekräftar resorna för Expressen, men skriver i ett mejl att de företogs ”smittsäkert och med backup i händelse av sjukdom”.

”Det är inte resan i sig utan hur man reser och uppträder på resmålet som är avgörande för om en resa kan anses vara lämplig”, skriver han.

Han har fortsatt starkt stöd av socialminister Lena Hallengren.

– Jag har mycket stort förtroende för Johan Carlson, säger hon.

Antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 minskar i allt snabbare takt • Regeringens plan för nästa steg i återöppningen ser ut att hålla • Superträdet som trivs på platser där inga andra träd växer – kan komma att bromsa klimatkrisen • Och för första gången sedan 90-talet rullar nattåget från Stockholm till Berlin • Här är dagens händelser i Bara nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.