Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: 29-åring körde medvetet in i folkmassa i Tyskland • Nya coronautbrott ökar rädslan för pandemi • Juryn: Weinstein är skyldig

Minst 30 personer skadades när en bilist körde in i ett karnevalståg i den tyska staden Volkmarsen. 

■■■

Under måndagen höll regeringen en pressträff där man meddelade att man bland annat bidrar med 40 miljoner kronor i utökat stöd till Världshälsoorganisationen, WHO.

■■■

Juryn i den uppmärksammade rättegången mot Harvey Weinstein meddelar att filmproducenten är skyldig till två av de fall där han misstänks för sexuella övergrepp och våldtäkt.

■■■

Expressen ger dig tre nyheter från dagen att ha koll på.

En bilist körde in medvetet i folkmassa

En bilförare körde under måndagen in medvetet i en folkmassa vid en karneval i den tyska staden Volkmarsen, enligt polisen. Enligt den tyska tidningen Bildt ska minst 30 personer vara skadade varav tio allvarligt. Inga dödsfall har rapporterats.

Föraren är i 29 år och greps i samband med händelsen.

Enligt tyska medier som talat med vittnen ska bilen har färdats ungefär 30 meter in i folkmassan innan den stannade. 

LÄS MER:

Minst 30 skadade när bil körde in i folkmassa. 

Foto: ELMAR SCHULTEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Regeringen höll presskonferens om coronaviruset 

De senaste dagarna har coronaviruset, covid-19, fått fäste utanför Kina. I Italien har över 150 personer bekräftats smittade och sju har dött av viruset. Nu ökar rädslan för en pandemi. Vid en presskonferens under måndagen sa socialminister Lena Hallengren (S) att hon följt utvecklingen noggrant och att hon är beredd att ta till de åtgärder som krävs. 

– Det finns ett lagstöd för att vidta speciella åtgärder, så som exempelvis karantän. I dagsläget finns inte behov av den typen av tvingande åtgärder, säger hon.

Enligt regeringen är Sveriges beredskap mot viruset god. 

– Jag tycker att man ska lyssna till den smittskyddsmyndighet vi har i Sverige, som också är experter på smittskydd, de sitter på väldigt mycket kunskap. Jag tycker att vi ska lita på dem, säger Lena Hallengren.

LÄS MER HÄR: 

Socialministern: Det finns ett lagstöd för att vidta speciella åtgärder.  

Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Harvey Weinstein är skyldig, enligt juryn 

Rättegången mot Harvey Weinstein, 67, har pågått i över en månad och gäller två fall av våldtäkt och flera fall av sexuella övergrepp. 

Weinstein har själv hävdat att han är oskyldig till brott.

Nu rapporterar bland andra New York Times om att domstolen funnit Weinstein skyldig till ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt övergrepp. 

Allt som allt har sex olika kvinnor vittnat mot filmproducenten under rättegången. 

Anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein 2017 blev startskottet på den stora Me too-rörelse som drog fram världen över under hösten.

Sedan de första uppgifterna om Weinstein uppdagades har över 75 kvinnor trätt fram och öppet anklagat Hollywoodmogulen för en rad sexuella övergrepp; från ofredanden och trakasserier till våldtäkt.

Den slutgiltiga domen är fortfarande oklart.

LÄS MER:

Filmproducenten är skyldig till minst en våldtäkt 

Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.