Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: 20 ryska fartyg i krigsövning i Östersjön • Ras på börsen – illrött vid stängning • Boris Johnsons festskandal växer – nya uppgifter om kalas

Se senaste nyheterna med Expressen TV

20 ryska örlogsfartyg och stödenheter har lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön.

■■■

Stockholmsbörsen stängde på illröda siffror. OMXSPI-indexet backade 4,45 procent och storbolagsindexet OMXS30 backade 3,89 procent.

■■■

Boris Johnson har pressats hårt efter ”partygate” och flera kräver hans avgång. Nu kommer nya uppgifter om att hans hustru Carrie Johnson anordnade ett födelsedagskalas för honom under lockdown, enligt ITV News. 

■■■

Här är tre av dagens största nyheter.

20 ryska fartyg i krigsövning i Östersjön

20 ryska örlogsfartyg och stödenheter har på måndagen lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön.

Övningen är del av en planerad större rysk marinövning som också genomförs i Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, uppger ryska försvaret.

Bland de ryska fartygen finns flera korvetter och stödfartyg från ryska Östersjöflottan. Ombord finns även en antiterrorstyrka som uppges ha för avsikt att öva till sjöss, enligt ett uttalande från ryska försvaret.

Det svenska försvaret bekräftar för DN att Ryssland tidigare uppgett att övningarna skulle komma att ske. 

Jätteras på börsen – illrött vid stängning

OMXS-index stängde på rött på måndagen, och tappade mer än fyra procent. Därmed har indexet tappat över 12 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Fallet är det största sedan våren 2020, när pandemin bröt ut på allvar och Stockholmsbörsen rasade med över fem procent flera gånger.

Vid stängning på måndagen var indexen:

• OMXSPI: –4,5%

• OMXS30: –3,9%

Som mest var breda OMXSPI ner 5,21 procent under dagen.

Måndagens ras förklaras med ränteoro och inflation runtom i världen, samt med oro för Ukrainakonflikten.

Boris Johnsons festskandal växer – nya uppgifter om kalas

I maj 2020, under Storbritanniens första lockdown, hade premiärminister Boris Johnsons stab en trädgårdsfest som skulle leda till skandal. Kritiken mot festen har varit massiv och flera har krävt Johnsons avgång.

Samtidigt växer nu ”festskandalen”. 

På måndagen rapporterar ITV News att premiärministerns hustru Carrie Johnson deltog i att anordna ett födelsedagskalas för honom i juni 2020 – mitt under lockdown.

Uppemot 30 personer ska ha varit på festen, trots att sociala samlingar inomhus var förbjudna vid tillfället.

En talesperson för Downing Street säger att det var en liten grupp anställda som samlades i Cabinet Room för att gratta premiärministern på födelsedagen. Talespersonen dementerar dock att familjemedlemmar deltog i firandet inomhus. De ska i stället ha deltagit i ett firande utomhus.

Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB och Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, om börsraset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.