Tre av dödsfallen som bekräftades på måndagen rör patienter på sjukhus i Stockholm: Danderyd, Södersjukhuset och Karolinska.
– Alla tre är äldre med underliggande sjukdom, säger Helena Miller, pressansvarig på region Stockholm.
Senare meddelare region Sörmland ytterligare ett dödsfall.
Totalt har nu sju personer dött i Sverige efter att ha smittats av viruset: fem personer i Stockholms län, en person i Västra Götaland, och en person i Sörmland.
Fredrik Gustavsson pressansvarig på Region Sörmland om dödsfallet på måndagseftermiddagen:
– Det är en äldre multisjuk patient.
Han vet i nuläget inte hur gammal eller vilket kön den avlidna patienten har.
Vilka andra sjukdomar handlar det om?
– Det vet jag inte, bara att personen verkar ha haft flera sjukdomar, personen var inte bara äldre utan det fanns andra faktorer.
Det är oklart hur länge personen har legat inne på sjukhuset och vilken avdelning som patienten legat på.
Stabsgruppen i regionen sitter just nu i möte med anledning av dödsfallet. Under morgondagen kommer en pressträff att hållas för att ge mer information.
Tegnell: Äldre kan behöva handlingshjälp
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, konstaterar på en pressträff på måndagen att vi Sverige nu har passerat gränsen med tusen bekräftade fall.
– Det är så att samhällsspridning sker i Sverige just nu, framför allt i Stockholm. Det finns inte alls lika mycket signaler i övriga landet. Det är framför allt i Stockholm och storstadsregionerna. Man ser så pass många fall som inte kan kopplas till resande eller resenärer. Det är förmodligen fortfarande på en väldigt låg nivå, men vi följer den här utvecklingen nära.
Han säger också att äldre kan behöva få hjälp att handla mat.
– Det här med de äldre och riskgrupper, det är ju de som blir centralt att skydda nu. Vi måste försöka isolera dem så mycket som möjligt. De kan behöva hjälp med att någon går och handlar åt dem och diverse andra åtgärder, säger Tegnell.
Anders Tegnell: ”Vi är i början av en kurva som är påväg uppåt”
Uppmaningen: Jobba hemma om ni kan
Anders Tegnell tycker nu att det är dags för stockholmare att jobba hemifrån, om man kan.
– Nu har vi hamnat i ett läge där det är bra att minskar sina sociala kontakter.
Han sa att det också kan vara en idé att inte ha stora samlingar på skolor.
– Det är fortfarande inte aktuellt att stänga men däremot kan man redan nu göra en hel del för att minska kontakten mellan barnen, till exempel undvika stora morgonsamlingar.
Flera företag har redan beslutat att de anställda ska jobba hemifrån, och även i riksdagen har man fattat liknande beslut – om att dra ner antalet ledamöter som deltar i omröstningar från 349 till 55 stycken.
– De fördelas procentuellt enligt valresultatet så att proportionerna i kammaren behålls, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till TT.
Beslutet gäller fram till 30 mars, men kan komma att förlängas.
Historiskt krispaket – över 300 miljarder
På måndagsförmiddagen presenterades också ett historiskt krispaket för att skydda jobb och företag i landet. Åtgärder som kan komma uppgå till – över 300 miljarder kronor.
– Det är lika bra att vara tydlig. Sverige har en stor och tung tid framför sig, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Bland annat ska regeringen omgående införa ett nytt system för korttidspermitteringar. Förhoppningen är att undvika den våg av varsel som redan kommit inom servicesektorn, och nu riskerar att sprida sig i näringslivet.
DETTA ÄR REGERINGENS KRISPAKET
Regeringen inför omgående ett nytt system med korttidspermitteringar där företag kan låta de anställda gå ned 60 procent i arbetstid men behålla 90 procent av lönen genom att staten går in och täcker upp en stor del av lönekostnaden.
Regeringen meddelar också att staten nu tar över de fulla sjuklönekostnaderna från företagen under de två första veckorna, som företagen tidigare fått stå för. Åtgärden ska till att börja med gälla i två månader och väntas kosta åtskilliga miljarder.
Företag ska också få rätt att skjuta upp inbetalningen av arbetsgivaravgifter och andra skatter för att undvika att slås ut. Det handlar om skattebetalningar för tre månader och är ett lån, men kan sammantaget ändå ge upp till 300 miljarder i tillfällig förstärkning till företagen.
Regeringen har sedan tidigare meddelat att skjuter till extra resurser till landets regioner, som ansvarar för sjukvården, samt slopar karensdagen och står för sjuklöneansvaret den första sjukdagen, men nu utvidgas alltså krisåtgärderna rejält.