Nyheten om Assange sprider sig över världen

Publicerad
Uppdaterad
Expressens avslöjande om våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange sprider sig snabbt över världen under lördagen.
På Twitter postas tusentals twitter-inlägg om anklagelserna, och världens mediabolag rapporterar om Expressens avslöjande.
Julian Assange och organisationen Wikileaks som han har varit med att grunda har stått för spektakulära avslöjanden som har skakat om supermakten USA de senaste åren. Under lördagsnatten kunde Expressen berätta om anklagelserna mot grundaren som nu skakar den omtalade organisationen. Assange är anhållen i sin frånvaro. Misstänkt för två fall av våldtäkt på två svenska kvinnor, som ska ha begåtts under Julian Assange besök i Sverige den senaste veckan.
Nyheten exploderade under lördagsmorgonen. Tusentals twitterinlägg länkade till nyheten, och världens media rapporterar om avslöjandet. Flera länders public service-företag rapporterar om nyheten, bland annat finska Yle.
Efter organisationens spektakulära avslöjanden om USA:s krigföring i bland annat Irak och i Afghanistan riktas nu världens blickar än en gång mot Wikileaks. Men nu av en helt annan anledning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag