Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nygifta paret dog när planet sköts ner – planerna i Sverige

Anhöriga till de döda passagerarna bryter ihop: ”Jorden gick under”.
Hossain Rezaie satt på flygplanet som sköts ner i Iran.
Foto: Privat
Hossain skickade en bild till vännerna från bröllopsceremonin i Iran.
Foto: Privat
Reza Nazari berättar om saknaden efter sina vänner
Foto: Privat

Hossain Rezaie, 20, och Rahimeh Katebi, 20, hade precis gift sig och satt på flyget hem från Iran när det sköts ner.

Nära vännen Reza Nazari skulle hämta upp dem på Arlanda – men fick i stället ta emot chockbeskedet om att de dött. 

– Hossein hade berättat att ville fortsätta att extrajobba inom hemtjänsten och plugga till tandsköterska efter studenten, säger han.

Hossain Rezaie och Rahimeh Katebi hade rest från Sverige till Iran för att gifta sig i en muslimsk ceremoni med familjerna över jul. 

Tanken var att de skulle återvända som nygifta till Sverige och ha ett stort bröllop. Rahimeh hade köpt en ny klänning och Hossain hade köpt en ny kostym. De hade även köpt kläder till sina vänner, som skulle bäras på deras bröllop.

Nära vännen Reza Nazari fick beskedet om bröllopsplanerna dagen innan Hossain Rezaie och Rahimeh Katebi skulle flyga hem med det plan som sköts ner strax efter start utanför Teheran på onsdagsmorgonen den 8 januari. 

– De skulle överraska oss med att ha bröllopet i Sverige. Jag trodde de skulle ha det i Iran, eftersom deras familj var där nere, men då hade de sagt till familjen att de ville ha bröllopet här för att de hade sina vänner och sitt liv i Sverige, säger Reza Nazari. 

Nazari om sista mötet

Reza Nazari och Hossain Rezaie gick på samma skola och umgicks med varandra dagligen. 

I en tidigare intervju med Expressen beskrev han både Rezaie och Rahimeh Katebi som sin familj, och berättade att de ingick alla i en vängrupp av flera ensamkommande. 

Nazari minns att han var hemma hos Hossain dagen innan de åkte till Iran. 

– Vi var några nära vänner som samlades hemma hos honom för att säga hej då. Sen lämnade jag lite kläder som han skulle ta med hem till min mamma och mina syskon i Iran.

Skulle hämta dem på Arlanda

Samma dag som planet störtade skulle Reza Nazari hämta dem på Arlanda. I stället kom chockbeskedet om att de hade omkommit. 

– Jag blev väldigt ledsen och började gråta. Min granne kom till mig och vi ringde till en kompis som åkte till Rahimehs syster. Hon fick reda på det via nyheterna, vi kunde inte säga det själva. 

Reza och Hossain skulle båda ta studenten i vår. De såg fram emot att gå ur gymnasiet och hade köpt studentmössor tillsammans. Planen var att de skulle fortsätta bo i Stockholm. 

– Men han kom aldrig tillbaka. Hossein hade berättat att ville fortsätta att extrajobba inom hemtjänsten och plugga till tandsköterska efter studenten. 

Kräver att de ansvariga tar ansvar

Reza Nazari säger att det var först under måndagen som han orkade ta sig till skolan igen efter katastrofen, då skolan anordnat en minnesstund för Hossain och Rahimeh. 

– Alla våra vänner från skolan kom med sina föräldrar och sånt. 

Det var först oklart vad som hade förorsakat flygkraschen, men på lördagen kom beskedet om att det var iransk militär som av misstag skjutit ner Boeing-planet utanför Teheran. Alla 176 människor ombord dog och Reza Nazari kräver nu att de ansvariga tar ansvar för offrens anhöriga. 

– De har dödat människor, oskyldiga människor, som inte har gjort nånting. De som är skyldiga ska gå till varje familj och säga förlåt och familjerna ska få stöd från dem. Hossein och Rahimeh var som min familj och vi umgicks hela tiden.

Martin Nilsson, förvaltare Catella och Richard Bråse, Di om konflikterna i mellanöstern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.