Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyfunnen planet har fyra solar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Haven Giguere

Planeter med två solar tycks vara relativt vanliga ute i rymden. Men vad sägs om en planet med fyra solar?

Ett sådant system har nu upptäckts i Vintergatan.

Planeten, kallad PH1, ligger på ett avstånd av 5 000 ljusår från jorden. Den cirklar runt två stjärnor, den ena något större än vår egen sol, den andra något mindre. Runt dessa cirklar ytterligare två solar i en omloppsbana längre ut.

Ett liknande system har aldrig skådats tidigare och det är okänt vilka processer som ligger bakom dess uppkomst.

Passerade framför sol

Upptäckten gjordes av amatörastronomer inom forskningsprogrammet Planet Hunters som leds från Yale University i USA. Amatörerna ombads att granska data från rymdstyrelsen Nasas rymdfarkost Kepler och fann planeten, som är något större än Neptunus, när den passerade framför en av solarna.

De professionella astronomerna bekräftade observationen och såg sedan till sin förvåning att PH1 inte bara hade två solar, utan fyra.

Sex tillfällen

Planeter med två solar, som planeten Tatooine i Star Wars, har upptäckts vid sex tillfällen. Nu är frågan hur vanligt det är med fyra solar. En annan fråga är hur det skulle vara att leva på en sådan planet där soluppgångar och solnedgångar avlöser varandra i snabbt takt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.