Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyfödde Theo var yngst med covid-19 – nu har han fyllt 1 år

Kirsty Anderson har nu fått tillbringa sitt första år med sin son Theo.
Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS

Theo Stobbs föddes för tidigt och smittades samtidigt av covid-19.

Det var länge oklart om han skulle överleva.

Nu har den lille pojken firat ett år i livet.

Theo Stobbs första tid i livet blev en kamp för överlevnad.

På flera vis, och i flera omgångar.

Dels föddes han tre månader för tidigt, dels smittades han av covid-19 – som den yngsta i Storbritannien – och ingen visste hur hans nyfödda kropp skulle hantera viruset.

Den lille pojken blev senare en symbol för en strimma hopp när han överlevde och lämnades över till sin mamma av personalen på sjukhuset, vilket också fångades på en bild som spreds världen över.

Kirsty Anderson får ta emot lille Theo.
Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS X03696

Fick en puss – sedan började kampen

Lille Theo vägde bara 1,1 kilo och var extra känslig för viruset när han först föddes. Hans hud var också så pass känslig att föräldrarna inte fick krama om honom efter förlossningen. Föräldrarna fick en timme med sin son, och Kirsty tilläts att ge honom en puss, innan Theo fördes i väg till en kuvös där han också blev kvar.

Men i dag mår Theo bra, säger mamma Kirsty Anderson .

– Det har varit en surrealistisk tid, men på något vis hjälpte Theo oss alla att komma igen allt, säger hon till Daily mail.

Men det råder ingen tvekan om att Theo kämpade för sitt liv.

Genomgick tre blodtransfusioner

När Kirstys vatten gick injicerades hon med steroider, vilket gav Theo chansen att utveckla sina lungor ytterligare innan han föddes. Steroidtillförsel minskar risken för svåra andningsstörningar och andra allvarliga komplikationer vid prematur förlossning. Efter förlossningen fick pojken även genomgå tre blodtransfusioner för att höja sina syrenivåer. 

Först i juni 2020 fick Theo äntligen komma hem från sjukhuset.

Men i oktober kom nästa bakslag: såväl Kirsty som Theo testades positivt för covid-19 igen. 

– Jag bröt ihop. Vi hade varit så strikta med att skydda honom att inte ens hans mor- och farföräldrar hade fått träffa honom, säger Kirsty till Daily mail.

Vänner för livet

Theo drabbades inte mer än att han hostade lite och kunde lägga ännu en sjukdomskamp bakom sig.

Nu är han en glad, pigg, nybliven ettåring som håller på att lära sig att krypa. Och mamma Kirsty och pappa Leon utvecklade starka band till sjukhuspersonalen som tog hand om såväl Theo som hans föräldrar. Kirsty säger till Daily mail att de numera är vänner privat.

– Theo mår fantastiskt nu, och man kan inte ens tro att han har haft viruset. Han är ett glatt och friskt litet barn, säger mamma Kirsty till Daily mail.

Recep, 63, räddade en svan för 37 år sen – de är fortfarande bästa vänner:

Recep, 63, räddade en svan för 37 år sen – de är fortfarande bästa vänner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.