Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nye M-ledaren: "Tänker inte samtala med SD"

Inte på samma planhalva. Ulf Kristersson tänker inte förhandla eller samtala med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, säger han nu.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson uppger nu att han inte är beredd att släppa in Sverigedemokraterna i framtida förhandlingar.

– Nej, jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna, säger Kristersson till Dagens Nyheter.

 

Ulf Kristersson har fått en rivstart som M-ledare efter Anna Kinberg Batra.

Han utpekas som segare i flera inrikespolitiska debatter och enligt DN/Ipsos opinionsmätning har stödet för Moderaterna stigit från 16 till 22 procent under Kristerssons första månad som partiets ledare.

"Löfven kan räkna ned dagarna i regering"

I en längre intervju med DN stakar Ulf Kristersson ut hur det fortsatta arbetet ska se ut. Ett besked är att alliansen inte kommer att släppa fram ännu en socialdemokratisk regering som inte har riksdagens majoritet efter vaket 2018.

– Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven som ny regeringsbildare. Med all tillgänglig information vi har just nu så kan Stefan Löfven räkna ned dagarna av sin regeringstid. Den kommer att sluta dagen efter valet. Med alla rimliga mått mätt är den här regeringens dagar räknade, säger Kristersson till DN.

Det skulle kräva stöd från Sverigedemokraterna. Samtidigt säger Ulf Kristersson att han inte tänker öppna dörren på vid gavel för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Nej, jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna. Jag tycker att det har varit en vantolkning eller möjligen en slarvighet från vår sida, säger Kristersson i DN och syftar på beskeden i januari år när Anna Kinberg Batra förklarade att man skulle börja prata med SD:

Tolkades som att M vill samarbeta med SD

Detta ledde till en kris där många M-väljare gick över till Centerpartiet.

Enligt Kristersson var det "ett olyckligt sätt att uttrycka sig. Tolkningen att Moderaterna borde samarbeta med Sverigedemokraterna blev fel, säger han nu.

– I utskotten har ju människor suttit och diskuterat vanliga frågor hela tiden. Men om man menar vilka man är beredd att göra politiska överenskommelser med, för att forma majoriteter, då är det entydigt för Moderaterna att det är inom alliansen vi gör detta, förklarar Ulf Kristersson i DN-intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.