Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyckelvittne ändrar sig om anklagelserna mot Trump

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

En av USA:s toppdiplomater har ändrat sitt vittnesmål angående anklagelserna mot Donald Trump om att presidenten försökte förmå Ukraina att hjälpa honom att utreda en politisk motståndare.

EU-ambassadören Gordon Sondland ändrar vittnesmålet om kopplingar mellan det frysta biståndet till Ukraina, och utredningen av Joe Biden, enligt CNN.

Ambassadören medger att han antog att USA hade fryst det militära biståndet till Ukraina för att få landet att gå med på Donald Trumps begäran om en utredning av Joe Biden och hans son.

Sondland har tidigare sagt att han inte känt till att det ska ha funnits någon koppling, enligt nyhetsbyrån TT.

Ambassadörens advokat skickade ett tre sidor långt tillägg till Sondlands vittnesmål baserat på en konversation med den ukrainska presidentens rådgivare Andriy Yermak, från den 1 september.

”Jag minns nu att jag talade individuellt med Mr. Yermak, där jag sa att återupptagandet av det amerikanska biståndet troligen inte skulle inträffa förrän Ukraina lämnade det offentliga anti korruptions- uttalandet som vi hade diskuterat i många veckor.”, sade Sondland, enligt CNN.

Joe Biden.Foto: SARAH BLAKE MORGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sondlands nya vittnesmål stärker demokraternas bevis 

De nya uppgifterna ingår i den tidigare hemligstämplade transkriptionen av hans vittnesutsaga som offentliggjordes på tisdagen, och som CNN har publicerat i sin helhet.

CNN skriver att Sondlands nya vittnesmål stärker demokraternas bevis på att presidenten kopplade samman det frysta säkerhetsstödet till Ukraina – som uppgick till 400 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor – till att Ukraina skulle utreda valet 2016 och kopplingar till tidigare vice presidenten Joe Biden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.