Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyårsraketen förstörde Katarinas och Bengts villa

Bengt Linder.
Missbruket av raketer ska stävjas med krav på tillstånd och utbildning. Men först i mitten av 2019.Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyårsafton närmar sig och debatten om fyrverkerier går het. Först 2019 införs tillståndskravet.

Många bävar för att fjolårets kravalliknande scener upprepas.

Katarina och Bengt Linder fick sitt hus förstört av en nyårsraket för tre år sedan.

– Brandkåren ringde och sa att de höll på att såga upp taket, berättar Katarina Linder om den hemska nyårsnatten.

Är det rätt att reglera användandet av fyrverkerier?

Bilderna från Möllevångstorget i Malmö och många andra platser i landet på nyårsafton 2016 fick både fyrverkeribransch och myndigheter att reagera.

Det var personer som sköt nyårsraketer mot folk, byggnader, bilar, poliser, ambulanser i ett enda stort kaos.

Reste bort för att skydda sin hund 

Flera människor skadades av kringflygande fyrverkerier, och för åtskilliga djurägare var årets sista natt som vanligt rena mardrömmen.

 

Felaktigt använda nyårsraketer leder varje år till skador på både människor och byggnader - och som här en bil som träffats och brunnit upp. Foto: NIKLAS HENRIKCZON / NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN

För Katarina, 61, och Bengt, 62, Linder i Örby, söder om Stockholm, blev problemen med raketer högst påtagliga på nyårsafton för tre år sedan, något tidningen Mitt-i-Söderort tidigare skrivit om.

De hade åkt hem till vänner på Värmdö för att skona sin hund från nyårssmällandet. Huset stod tomt då en förlupen raket slog ner och kilade in sig i en springa i takpanelen.

Huset svårt skadat efter branden

Grannar upptäckte efter ett tag att lågor slog upp från taket. Räddningstjänsten larmades, men huset gick inte att rädda.

– När vi talade med brandkåren höll de på att såga upp taket. De sa att det inte var någon idé att vi åkte dit just då, berättar Katarina Linder.

 

Fyrverkerier kan vara både tjusigt och säkert och det hanteras av professionella. Från 2019 krävs tillstånd för att fyra av även mindre raketer än de här.Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Huset var svårt skadat av brand, rök och vatten och fick rivas. Sedan byggdes ett nytt på tomten. Hela processen tog 1,5 år.

– Vi bodde först på hotell och senare i en lägenhet vi hittade på Blocket och hyrde i andra hand. Försäkringsbolaget har ställt upp, men alla foton och minnessaker som gått förlorade kan aldrig ersättas, förklarar Katarina Linder.

Stannar hemma på nyårsafton i år

Vem som skjutit raketen som hamnade på villataket har aldrig framkommit. Numera är det lugnare i villakvarteret men paret Linder tänker stanna hemma den här nyårsaftonen.

– Vi kommer aldrig mer vara borta på nyår, säger Bengt Linder. Visst är risken liten att detta skulle hända igen, men det känns ändå obehagligt.

 

Kaosartade scener vi Möllevångstorget i Malmö 2016.Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från mitten av 2019 kommer det att krävas tillstånd för att skjuta raketer. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutat. För att få ett sådant tillstånd måste man ha genomgått en godkänd utbildning.

 

LÄS MER: Skärpta regler för användning av fyrverkerier 

 

Sedan tidigare krävs tillstånd för att köpa de farligaste pjäserna med krutvikt över 75 gram.

– Detta är förstås bra, men synd att de måste vänta till 2019,  tycker Bengt Linder.

Nya kravet: Måste vara utbildad i pyroteknik

Att man väntar beror bland annat på att branschen måste få tid på sig att sälja ut sina lager, menar MSB. Men fyrverkeribranschen har redan frivilligt gått med på att sluta sälja raketpjäser på pinne till allmänheten.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, SFB, till SVT Nyheter.

 

Enligt MSB skadas varje år omkring 100 personer så allvarligt av raketer att de måste till sjukhus. Av dem är nästan 95 procent män och drygt 40 procent av dem är yngre än 18 år.Foto: SVEA FIREWORKS / HANDOUT / SCANPIX SWEDEN

För minderåriga är det förbjudet att köpa fyrverkerier, men trots det är det lätt för barn och unga att få tag på raketer och smällare till nyår, enligt en ny undersökning försäkringsbolaget If gjort. Orsak: var tionde vuxen köper ut raketer åt minderåriga.

Enligt If:s undersökning (3500 tillfrågade) vill samtidigt hälften av svenskarna att fyrverkerierna ska begränsas genom att det borde krävas tillstånd från kommunen.

Polisen: Mycket svårt att stoppa

Inför årets nyårsfirande har det redan rapporterats om en rad allvarliga händelser.

I Växjö blev flera bilister beskjutna med raketer under natten till torsdagen. Någon var nära att köra i diket, enligt polisen.

 

https://twitter.com/svtjonkoping/status/946279193763045376

Polisen i Eskilstuna rapporterar om en grupp ungdomar som under torsdagsnatten sköt raketer mot en bensinmack, efter att deras kamrat blivit omhändertagen.

– Till slut så kommer någon att bli allvarligt skadad av de här raketskjutningarna. Det är mycket svårt för polisen att stoppa det, säger polisbefälet Urban Nordqvist till ekuriren.

På flera håll har det även förekommit stöldkupper där butiker länsats på sina fyrverkerier. I julhelgen drabbades en handlare i Örebro där smällare och raketer för 100 000 kronor stals, enligt polisuppgift.

 

Många husdjur, såväl hundar och katter som hästar, lider svårt av smällarna från nyårsfyrverkerierna.Foto: WEINE LEXIUS / XP

Lasershow i stället för fyrverkerier

Flera kommuner har beslutat att avstå nyårsfyrverkerier i år. Både av hänsyn till husdjur och till miljön. Boden, Lidköping, Växjö, Linköping Umeå och är bara några av dem.

 

LÄS ÄVEN: Ungdomar sköt raketer mot folk och polisen 

 

Flera kommuner testar en show med till exempel laser och rökmaskiner istället för krutdrivna raketer.

– Vi har fått till oss att det är många hundar och hästar som kan bli rädda. Och sedan skräpar det ju ner, det är inte så miljövänligt, säger kommunalrådet i Boden, Catarina Ask, MP, till P4 Norrbotten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.