Aldrig äter vi så mycket pizza som på nyårsdagen. På pizzerian Piccolo Angelo vid Hornstull i Stockholm råder ännu lugnet. En leverans av hundratals pizzakartonger visar dock på att så inte kommer att vara fallet länge till.
- Nyårsdagen är den största pizzadagen. Folk har frågat oroligt i flera dagar om vi kommer att ha öppet, säger Daniel Hanna samtidigt som han knådar en bit deg.
Klassiker går bäst
Enligt sajten onlinepizza.nu är Husets pizza den mest sålda i Sverige. På Piccolo Angelo är däremot klassikern capricciosa populärast.
- Den och vår spenatpizza. Vi har mycket vegetarianer här i Hornstull, säger Albert Hanna, som driver Piccolo Angelo ihop med Daniel.
Hungerforskaren Charlotte Erlandsson Albertsson tror att pizzan har fördelen att den är väldigt välbekant:
- Ska jag belöna mig själv vill jag använda något jag känner till.
Längtar efter salt
På nyårsnatten dricker man ofta champagne och det kan bidra till saltsuget dagen efter.
- Man är törstig och längtar efter något salt, säger Charlotte Erlandsson Albertsson.