Daniel Hanna visar upp sin spenatpizza, en av pizzerians storsäljare på nyårsdagen. Foto: Anna-Lena Mattsson
Daniel Hanna visar upp sin spenatpizza, en av pizzerians storsäljare på nyårsdagen. Foto: Anna-Lena Mattsson

Nyårsdan - då vill alla äta pizza

Publicerad
Uppdaterad
Festen är slut. Då vallfärdar svenskarna till kvarterspizzeriorna.
- Folk har frågat oroligt i flera dagar om vi kommer att ha öppet, säger pizzabagaren Daniel Hanna i Stockholm.
Aldrig äter vi så mycket pizza som på nyårsdagen. På pizzerian Piccolo Angelo vid Hornstull i Stockholm råder ännu lugnet. En leverans av hundratals pizzakartonger visar dock på att så inte kommer att vara fallet länge till.
- Nyårsdagen är den största pizzadagen. Folk har frågat oroligt i flera dagar om vi kommer att ha öppet, säger Daniel Hanna samtidigt som han knådar en bit deg.

Klassiker går bäst

Enligt sajten onlinepizza.nu är Husets pizza den mest sålda i Sverige. På Piccolo Angelo är däremot klassikern capricciosa populärast.
- Den och vår spenatpizza. Vi har mycket vegetarianer här i Hornstull, säger Albert Hanna, som driver Piccolo Angelo ihop med Daniel.
Hungerforskaren Charlotte Erlandsson Albertsson tror att pizzan har fördelen att den är väldigt välbekant:
- Ska jag belöna mig själv vill jag använda något jag känner till.

Längtar efter salt

På nyårsnatten dricker man ofta champagne och det kan bidra till saltsuget dagen efter.
- Man är törstig och längtar efter något salt, säger Charlotte Erlandsson Albertsson.
Hanna Jakobsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag