Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyansledarens svar till Johansson: ”Jätteorolig”

Nyans partiledare Mikail Yüksel.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: OLLE SPORRONG

Morgan Johansson beskriver Nyans, ett parti som främst vänder sig till muslimer, som ett ”hot mot det öppna samhället”. I en intervju med Kvartal svarar partiledaren Mikail Yüksel justitieministern.

– Sverige är på väg att bli en fasciststat, säger han.

Expressen har tidigare berättat om Nyans, ett nybildat parti som riktar sig till minoritetsgrupper i utsatta områden – företrädesvis muslimer – och leds av den uteslutna C-politikern Mikail Yüksel. Partiledaren bojkottar medverkan i Expressen på grund av en tidigare granskning av hans kampanjande mot svenskturkar i hemstaden Kulu och samröre med den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Men i tidskriften Kvartals podcast ”Fredagsintervjun” ger Mikail Yüksel sin syn på den senaste tidens uppmärksamhet runt partiet, inte minst från Socialdemokraternas toppskikt.

– De är redan jätteoroliga och har börjat uttala sig om oss, Morgan Johansson och Anders Ygeman. Jag ser att ledande namn i Socialdemokraterna skriver om oss i sociala medier, och jag vet att de pratar om oss internt, säger han.

Svarar Morgan Johansson

Att opinionsinstituten inte har fångat upp något stöd för partiet förklarar Mikail Yüksel med att deras väljare inte är representerade i mätningarna. 

Enligt partiledaren kommer Socialdemokraterna förlora både väljare och förtroendevalda i förorterna. Men hittills har de utlovade värvningarna lyst med sin frånvaro och flera kandidater uppges redan ha lämnat partiet

Det hindrade inte justitieminister Morgan Johansson från att varna för Nyans som ”extremt farligt”, i en intervju med Expressens Tomas Nordenskiöld. I ”Fredagsintervjun” avfärdar Mikail Yüksel ministerns påstående att partiet vill ”splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället”.

– Vi är ett parti som vill ena samhället. Vi vill faktiskt att svenska folket ska leva i harmoni, hand i hand, sida vid sida. Det är Socialdemokraterna som skapar polarisering i samhället genom att motarbeta vissa minoritetsgrupper, i synnerhet muslimer. De gör det genom att lägga förslag på att förbjuda muslimska friskolor, och deras förslag handlar bara om muslimska friskolor, inte judiska. För de kan inte förbjuda judiska skolor eftersom de är skyddade i grundlagen.

”Häxjakt på muslimer”

Nyans säger sig vilja lagstifta mot islamofobi, bland annat genom att ge muslimer status som minoritetsgrupp i grundlagen. Mikail Yüksel tycker att Sverige är ”på väg att bli en fasciststat” i ”häxjakten på muslimer och muslimska organisationer”, och hävdar att Säpo kommer med falska påståenden om barn som radikaliseras på muslimska friskolor. 

Om Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränningar säger han:

– Jag står för en yttrandefrihet med respekt och gränser. Det är inte okej att bränna Koranen eller Bibeln eller en annan religiös skrift tycker jag. Jag förstår att kristna kanske kan acceptera det, men de här människorna är muslimer och de har en helt annan syn på sin religion. Kan vi inte ha empati och förstå dem och deras känslor?

Mikail Yüksel håller inte med när programledaren Jörgen Huitfeldts påstår att många tycker att ”rätten att häda” är viktig och värd att försvara.

– Nej. I Danmark har man prövat och beslutat att koranbränningar är hets mot folkgrupp, i Frankrike är det förbjudet. I Sverige vill Sverigedemokraterna förbjuda förolämpning av rikssymboler, svenska flaggan. Jag håller med SD där. Jag tycker inte att man ska bränna svenska flaggan heller.

LÄS MER: Nyans ”markerar mot islamofobi” – utmanar S 

LÄS MER: Han är hjärnan bakom SD:s kontroversiella budskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.