Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyans vill träffa Erdogan om ”muslimfientlighet”

”Min heliga bok brändes” • Fördömer Sveriges agerande.
Nyans partiledare Mikail Yüksel.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Sverige framställs som ett legitimt mål för terrorism i en desinformationskampanj riktad mot landet, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar.

Samtidigt försöker partiet Nyans få till en träff med president Erdogan för att framföra bilden av Sverige som muslimfientligt.

I ett brev till Turkiets regering redan 2021 spred Nyans påståenden om ”anti-turkiska” stämningar och att Sverige ”förtrycker muslimer”.

– Det pågår ingen desinformationskampanj, i Sverige tas islamfientliga förslag och beslut varje år, säger partiledaren Mikail Yüksel.

Partiet Nyans har beslutat att partiledare Mikail Yüksel ska försöka träffa president Erdogan och framföra bilden av antiturkiska stämningar i Sverige och att landet är muslimfientligt.

– Vi har tagit ett formellt beslut om att ansöka om möte med Erdogan, säger Mikail Yüksel. 

Uppgifterna från Myndigheten för psykologiskt försvar kommenterar han:

– Det är viktigt vi berättar för våra kontakter i muslimska länder vad som händer. Många känner inte till de muslimfientliga förslag som läggs. Det pågår ingen desinformationskampanj. Här är det tillåtet att bränna koranen, säger han.

Yüksel förtydligar att svenska myndigheter ”definitivt inte ligger bakom koranbränningarna” men att det kan tolkas så ”om man syftar på polistillståndet.

Redan våren 2021 kontaktade Nyans Turkiets regering och ansökte formellt om ett möte mellan Mikail Yüksel och president Erdogan. I brevet hette det då att Sverige ”går i Frankrikes fotspår i att förtrycka och begränsa muslimska minoriteter”. Vidare skrev Nyans att partiet siktar på att delta i EU-valet 2024 och att det finns en ”växande anti-Turkiet-stämning och propaganda i Sverige och EU som måste åtgärdas”. 

”Att koranbränningar genomförs i samråd med svenska myndigheter beror på hur man tolkar polisens agerande, som inte gett avslag för det. Men det är lite fel att säga att koranbränningarna sker i samarbete med myndigheter”, säger Mikail Yüksel.
Foto: OLLE SPORRONG

Anklagas för att vara Turkiets megafon

Efter riksdagsvalet kom Nyans in i både Botkyrkas och i Landskronas fullmäktige. Men efter en intern strid har partiet splittrats och dess representanter i Skåne hoppat av för att bli politiska vildar. Kritiker som lämnat Nyans har anklagat Mikail Yüksel för att vara ”Turkiets megafon”. När Expressen intervjuade honom i december i Botkyrka, där han representerar partiet i fullmäktige, tackade partiledaren turk-svenskar för partiets framgångar.

– Jag vill förklara för Turkiets regering hur rättssystemet i Sverige fungerar angående utlämningar. Men likaså om islamofobin. Turkiet borde ställa krav att om Sverige vill gå med i Nato bör man se över grundlagen som reglerar yttrandefriheten och tillåter koranbränningar.

Senatorer vill stoppa försäljningen av F16-stridsplan tills Erdogan ändrar sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.