Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyans om Pehrsons ord: ”Han har backat”

Pehrson om Nyans plan: ”Jag tänker bita tillbaka”.
Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.
Foto: OLLE SPORRONG
Johan Pehrson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska flaggan bränns utanför Sveriges ambassad i Jakarta, Indonesien, den 30 januari i en manifestation mot koranbränningen i Sverige.
Foto: MAST IRHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På söndag planerar partiet Nyans att hänga upp dockor av partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) under en manifestation mot koranbränningar. 

Johan Pehrson menar att den planerade aktionen är ett uttryck för ”vanföreställningar” – men enligt Nyans partiledare Mikail Yüksel har den redan fått avsedd effekt. 

– Vi har lyckats innan vi ens genomfört manifestationen, säger Yüksel. 

På söndag planerar partiet Nyans att hänga upp dockor föreställande Johan Pehrson och Jimmie Åkesson på Mynttorget nära riksdagshuset i Stockholm. 

– Det stämmer. Det är för att markera mot just de här två politikerna på grund av de islamofobiska förslag de lägger fram och deras syn på koranbränningarna, säger Mikail Yüksel.

Om Johan Pehrson: ”Tycker koranbränningar är yttrandefrihet”

Han menar att Liberalerna och dess partiledare har utmärkt sig på flera sätt. 

– Det beror på partiets förslag om att förbjuda muslimska friskolor. Och det handlar endast om muslimska friskolor. För de nationella minoriteterna kommer att skyddas inom ramen för minoriteter i Sverige. Det vill säga judiska friskolor påverkas inte och Sverigefinnar kommer inte heller att påverkas om de driver kristna skolor, i teorin. De har också ett förslag om att införa språktest på småbarn, säger Mikail Yüksel. 

– Dessutom tycker Johan Pehrson att koranbränningar är yttrandefrihet, vilket inte vi tycker. 

Johan Pehrson: ”Svårt att ta till sig att vi har en grundlag i Sverige”

Under tisdagen kommenterade Johan Pehrson den planerade manifestationen. 

– Jag tycker det är sorgligt. Det är personer som verkar i de här miljöerna som har svåra vanföreställningar och som har svårt att ta till sig att vi har en grundlag i Sverige som jag aldrig tänker backa ifrån, sa han till SvD. 

Tidningen frågade L-ledaren varför han trodde att Nyans valt ut honom för dock manifestationen. 

– För jag har försvarat rätten, inte lämpligheten, men rätten att man får göra de här yttrandena i Sverige. För yttrandefriheten i Sverige är absolut och då får man också visa respekt för både mig eller president Erdogan eller för olika skrifter av alla karaktärer, sa Pehrson till SvD. 

När Yüksel får höra Johan Pehrsons kommentarer så upplever han att L-ledaren har backat från sin tidigare linje. 

– Så lät han inte i början, efter dockupphängningen på Erdogan. Detta visar att han nu har ändrat sig och backat efter vår planerade demonstration helt enkelt. Och då har vi lyckats.

En ”reaktion” på Erdogan-dockan 

I förra månaden genomförde aktivistgruppen en aktion utanför Stockholms stadshus där en docka som skulle föreställa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängdes upp och ned från en lyktstolpe. 

Den här planerade manifestationen med dockor som ska föreställa svenska partiledare låter som ett direkt svar på aktionen med dockan som skulle föreställa Erdogan? 

– Inte riktigt ett svar på det, snarare en reaktion. 

Aktionen med Erdogan-dockan var iscensatt som en symbolisk avrättning men enligt Yüksel är det inte så den planerade aktionen med dockor föreställande de svenska partiledarna ska tolkas. 

– Det är inte så, vår aktion handlar om något helt annat, säger han. 

Partiet Nyans skakades av en intern strid månader efter valet. .Partiledaren: ”Vi var lite desperata och naiva”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.