Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyans-ledaren: Turkiet borde ställa hårdare krav på Sverige

Turkietkännaren Aras Lindh förklarar reaktionerna efter koranbränningen.
Mikail Yüksel.
Foto: OLLE SPORRONG
Rasmus Paludan.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson och Erdogan.
Foto: NECATI SAVAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Partiet Nyans ledare Mikail Yüksel anser att Turkiet ställer för låga krav på Sverige om Nato-ansökan.

Han menar att landet borde gå på hårdare om bland annat koranbränningarna, rapporterar Bulletin. 

Samtidigt säger Rasmus Paludan att han ska bränna en koran varje fredag – tills Sverige släpps in i Nato.

Mikail Yüksel har varit mycket kritisk mot högerextreme Rasmus Paludans koranbränningar, nu senast utanför Turkiets ambassad i lördags. Partiledaren för Partiet Nyans har efter händelsen bland annat uttryckt sitt missnöje i turkisk tv.

I intervju med Bulletin säger han att Turkiet inte ställer nog höga krav på Sverige angående Nato-ansökan.

– Jag säger alltid att PKK har fria händer i Sverige och att de tolereras, sen säger jag också att Paludan behöver ignoreras. Jag tycker Turkiet ställer för enkla krav på Sverige, de måste ställa hårda krav, säger Mikail Yüksel till Bulletin.

”Man ska kunna ställa krav”

Inför valet i fjol siktade Partiet Nyans in sig på muslimska väljare, i synnerhet i socialt utsatta områden. Även då lyftes koranbränningarna som en viktig fråga – där partiet drev på för att de skulle bli olagliga.

I intervjun med Bulletin säger Yüksel att han också tycker att Turkiet borde ställa hårdare krav om LVU-lagens tillämpning och om utländsk finansiering av moskéer. 

Han tycker att det är befogat att presidenten Recep Tayyip Erdoğan inte stöder den svenska Nato-ansökan.

– Man ska kunna ställa krav. Om man vill samarbeta med Turkiet måste man värdera Turkiets värderingar till viss nivå. Varför gå i samarbete med Turkiet när man inskränker muslimers rättigheter, det är orimligt.

Paludans löfte: En koran per fredag

Samtidigt säger Stram Kurs-ledaren Rasmus Paludan till Aftonbladet att han kommer att bränna en koran varje fredag – tills Sverige släpps in i Nato. Och budskapet riktas direkt till Erdogan.

– Jag kommer meddela att det här är Erdogans fel. När han nu inte vill släppa in Sverige i Nato, så måste jag lära honom om yttrandefrihet ända tills han gör det, säger Paludan till tidningen.

På fredagen planeras de första koranbränningarna – alla tre i Köpenhamn. Först sker en utanför en moské, sedan en utanför ryska ambassaden och slutligen en utanför turkiska ambassaden.

Finlands utrikesminister dementerar rykten om att gå med i Nato utan Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.