Nyans i kommunfullmäktige i Landskrona och Botkyrka

Partiledaren Mikail Yüksel uteslöts från Centerpartiet 2018.
Alby centrum i Botkyrka kommun, där Nyans nu får plats i fullmäktige.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyans partiledare Mikail Yüksel.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Det kontroversiella partiet Nyans kommer in i kommunfullmäktige i Landskrona och Botkyrka.

– Det är bara glädjande, det var väntat också, säger Nyans partiledare Mikail Yüksel, 40.  

Med 27 av 27 distrikt räknade står det klart att Nyans kommer in i kommunfullmäktige i Landskrona med 2,49 procent av rösterna.

Spärren för att komma in i kommunfullmäktige är två procent.

I Botkyrka får partiet 2,03 procent och tar därmed plats där också.

– Vi har satsat hårt, en av våra partistyrelseledamöter bor i Landskrona och jag själv har varit väldigt aktiv i Botkyrka där jag har ett stort nätverk, säger partiledaren Mikail Yüksel.

Tror på plats i Malmö kommunfullmäktige

Partiet hade siktet inställt på att komma in i Malmös kommunfullmäktige. När två distrikt återstod att räkna hade partiet 2,9 procent – under spärren som i Malmö ligger på 3 procent.

På tisdagen sa Mikail Yüksel till Expressen att partiet avser att överklaga resultatet om de inte kommer in i Malmö.

Känner du att valutgången – som den ser ut nu – har motsvarat era förväntningar? 

– Nej, alltså vårt mål var definitivt högre. Vi hade räknat med några fler kommuner, med Malmö och Göteborg till exempel. I Göteborg har vi tyvärr misslyckats, i Malmö har vi fortfarande chansen. Vi är otroligt nära. Men vi är jättenöjda med resultatet i vårt första val, på knappt tre år har vi lyckats att bli Sveriges största parti utanför riksdagen och nionde största parti. Så vi är jättenöjda. 

Under valdagen den 11 september så var det flera som hörde av sig och uppgav att företrädare för Nyans stod nära vallokaler och bedrev valkampanj, vad säger du om det? 

– Det är lite svårt att kommentera om man inte vet vad det handlar om. Egentligen är det många som inte vet att det är tillåtet att kampanja 15 meter ifrån en vallokal. Man får göra vad man vill om det är 15 meter mellan. Om det är inom 15 meter får man bara dela ut valsedlar utan att kampanja, utan att prata, säger Mikail Yüksel.

Rättelse: Expressen rapporterade felaktigt tidigare att Nyans redan kommit in i kommunfullmäktige i Landskrona och Botkyrka redan natten till onsdag. Efter avslutat rösträkning står detta fast.

Klanledarens uppmaning: Rösta på Partiet Nyans

”Vi röstar på Partiet Nyans för att de ska ta sig in i riksdagen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.