Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyanlända ska få jobb med "snabbspår"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det krävs en kraftsamling av politiken för att klara utmaningarna som samhället ställs inför", sade Ylva Johansson på en pressträff på Rosenbad på torsdagen.
Foto: Lisa Mattisson

Regeringen bjuder in arbetsmarknadens parter för samtal om "snabbspår" som ska göra att nyanlända snabbare får jobb.

Tanken är att parterna själva ska utveckla "snabbspår" inom respektive bransch, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S):

- Det krävs en kraftsamling av politiken för att klara utmaningarna som samhället ställs inför, säger Ylva Johansson på en pressträff på Rosenbad.

Regeringens etableringspaket fick under förmiddagen hård kritik av oppositionen för att vara innehållslöst.

"Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt", skriver statsminister Stefan Löfven (S), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), vice statsminister Åsa Romson (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på DN Debatt.

På pressträffen på Rosenbad presenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) en del i regeringens arbete för att nyanlända snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Regeringen bjuder nu in arbetsmarknadens parter för samtal om "snabbspår" som ska göra att nyanlända snabbare får jobb.

- Om vi klarar etableringen på rätt sätt är Sverige det enda landet i Europa som klarar den demografiska utmaningen. Det är också en fantastisk tillgång att så många människor söker sig till Sverige, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Etableringslotsar är en dyr och dålig reform, enligt Ylva Johansson. För att avskaffa lotsarna krävs beslut i riksdagen. Ylva Johansson bedömer att det finns stöd för det i riksdagen.

- Jag vet inget parti som skulle vilja stå upp för det. Det är en insats som på inget sätt räcker. I dag tar det väldigt lång tid innan man kommer ut på sin kommunplacering, säger hon.

I övrigt bedömer Ylva Johansson inte att det krävs riksdagsbeslut för att genomföra regeringens förslag om snabbspår.

Bara 4 procent deltar

Bara 4 procent av deltagarna deltar i vuxenutbildning i etableringsuppdraget, enligt regeringen.

- Personer i etableringsuppdraget ska ut i utbildning eller arbete inom två år, säger Ylva Johansson.

En stor andel av de nyanlända har god utbildning och är relativt unga.

- Det är en fantastisk möjlighet för Sverige, men det gäller att matchningen fungerar, säger Ylva Johansson.

Många nyanlända har kompetens som Sverige har brist på, men som samhället inte lyckats ta hand om.

- De vill inget hellre än att arbeta och bidra. Vi måste jobba mer med snabbare validering av yrken och utbildning, säger Ylva Johansson.

Regeringen vill också underlätta för nyanlända att komplettera sin utbildning på högskolor och komvux.

- Det ska höra till Arbetsförmedlingens kärnkompetens att bedöma det, säger Ylva Johansson.

På pressträffen får Ylva Johansson också en fråga om regeringen ska tvinga kommuner att bidra i mottagandet av nyanlända.

- Jag kommer att återkomma i den frågan, svarar hon.

Ylva Johansson pekar ut samarbetet med arbetsmarknadens parter som ett "snabbspår" för att nyanlända ska få jobb.

- Regeringen ska bjuda in till trepartssamtal för att korta tiden och utveckla snabbspåren. Det handlar också om att utveckla kompetensen som kommer till Sverige, säger Ylva Johansson.

"Intresset är mycket stort"

Enligt Ylva Johansson har företrädare för bland annat industrin, bygg- och restaurangbranschen visat stort intresse liksom kommuner och landsting, där det finns stora behov inom vården, skolan och offentlig förvaltning. Tanken är att parterna själva ska utveckla "snabbspår" inom respektive bransch,

- Intresset hos både fack och arbetsgivare är mycket stort, säger Ylva Johansson.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne håller med om att arbetsmarknadens parter kan spela en viktig roll i arbetet med att göra det lättare för nyanlända att få ett jobb.

- Men regeringen kan inte samtidigt genomföra åtgärder som motverkar möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden. De måste ta eget ansvar också och därmed visa att de menar allvar, säger Carola Lemne.

Hon tycker det är bra att regeringen börjar tala om den utmaning som det stora antalet asylsökande till Sverige innebär.

- I den utmaningen ligger som en viktig del att politiken måste inriktas mot att fler jobb kan skapas och att arbetsmarknaden reformeras, säger Carola Lemne och fortsätter:

– Ungefär hälften av dem som i dag är inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsinsatser saknar gymnasieutbildning. Dessa personer behöver tillgång till enklare jobb där de får chans att etablera sig på arbetsmarknaden. Ska fler enkla jobb skapas behöver kostnaden för att anställa minska.

Tycker att utspelet är bra

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO tycker att utspelet är bra.

– Det bästa är att regeringen börjar med det som är viktigast, nämligen att se till att folk så snabbt som möjligt ska komma i arbete, säger han.

Vad saknar du? 

- Det är för tidigt att säga nu, nu bjuder regeringen in till samtal och för att lösa situationen krävs att alla, kommuner, Arbetsförmedlingen, parterna och staten samarbetar för att skapa en helhet. Ingen ska kunna skicka problemet på någon annan utan alla måste hjälpas åt. Då tror jag det går att få till stånd en stor och bra förändring.

Hur ska parterna ordna jobb och snabbare etablering? 

- Förra året hade vi omkring 80 000 lediga jobb som det inte fanns arbetssökande till. Det visar tydligt att vi måste hitta bättre och snabbare matchningsutbildning. Med ordentlig validering har vi enormt mycket att vinna. En plåtslagare behöver kanske bara tre månaders kompletterande utbildning för att kunna börja jobba i Sverige, för en läkare kan det räcka med 1,5 eller två års kompletterande utbildning, istället för efter de fem, sex år det tar att utbilda sig från grunden här i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.