Nyanlända misstänks ha tvingats arbeta utan lön

I dag inleds huvudförhandlingen i det första åtalet om människoexploatering.
En krögare misstänks ha utnyttjad nyanlända. Enligt åklagaren har de jobbat utan lön i hans restaurang.
Foto: Colourbox

En krögare misstänks ha utnyttjad nyanlända.

Enligt åklagaren har de jobbat utan lön i hans restaurang.

Det är det första åtalet om brottet människoexploatering skriver Ekot. Huvudförhandlingen inleds i dag torsdag i Norrköpings tingsrätt.

Brotten människoexploatering infördes sommaren 2018 och kan ge fängelse i upp till tio år.

– Det är två yngre personer som har arbetat i en restaurang i Norrköping och som jag menar har vilselett att arbeta så tillvida att de trodde att de skulle få lön. Men det har inte utbetalats någon lön, utan de har bara fått mat och husrum, säger åklagare Eva Wintzell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Ekot.

Rubriceringen är tänkt att kunna användas när personer hamnar i tvångsarbete, tiggeri eller arbete under uppenbart orimliga villkor.

Krögaren nekar till brott

Få brottsoffer vågar eller vill anmäla, enligt åklagare Eva Wintzell. Det par som är målsägare i Norrköpingsmålet kommer från Bangladesh och är i 25-årsåldern. 

Krögaren nekar till brott och hävdar att paret inte har arbetat på restaurangen.

– Min klient menar att han har upplåtit husrum och gett de här personerna mat på restaurangen för att de har varit utan bostad, säger mannens försvarare Karin Carlsson.

Här är tre andra stora inrikesnyheter i dag:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.