Nu avslöjar statsminister Stefan Löfven att han och hans fru ska bli kontaktpersoner för en nyanländ person. Foto: Pelle T NilssonNu avslöjar statsminister Stefan Löfven att han och hans fru ska bli kontaktpersoner för en nyanländ person. Foto: Pelle T Nilsson
Nu avslöjar statsminister Stefan Löfven att han och hans fru ska bli kontaktpersoner för en nyanländ person. Foto: Pelle T Nilsson
Statsministern var under slutet 1980-talet kontaktperson för Parviz Dobareh, som hade flytt till Sverige från Iran. Foto: PrivatStatsministern var under slutet 1980-talet kontaktperson för Parviz Dobareh, som hade flytt till Sverige från Iran. Foto: Privat
Statsministern var under slutet 1980-talet kontaktperson för Parviz Dobareh, som hade flytt till Sverige från Iran. Foto: Privat
– Vi håller precis på att få det klart vem det ska bli och det ser jag jättemycket fram emot, säger han. Foto: Pelle T Nilsson– Vi håller precis på att få det klart vem det ska bli och det ser jag jättemycket fram emot, säger han. Foto: Pelle T Nilsson
– Vi håller precis på att få det klart vem det ska bli och det ser jag jättemycket fram emot, säger han. Foto: Pelle T Nilsson

Nyanländ får Löfven som kontaktperson

Publicerad

Han tackade alla som engagerade sig ideellt för de som flyr till Sverige.

Nu avslöjar statsminister Stefan Löfven att han och hans fru ska bli kontaktpersoner för en nyanländ person.

– Vi håller precis på att få det klart vem det ska bli och det ser jag jättemycket fram emot, säger han.

När Stefan Löfven höll sitt jultal på trappan till Nobel Museum vid Stortorget i Gamla stan på lördagen avslutade han med att lyfta fram volontären, som även utsetts till Årets svensk av tidningen Fokus.

– Under den här mörka hösten har en av de ljuspunkter varit alla de människor som ideellt har ställt upp, välkomnat och värmt, sa Stefan Löfven.

Han fortsatte:

– Värdet för samhället när människor möts och samarbetar, och för var och en av oss när vi lär känna nya människor och kan bidra till det gemensamma. Det värdet går inte att räkna i kronor.

Statsministern var under slutet 1980-talet kontaktperson för Parviz Dobareh, som hade flytt till Sverige från Iran.

– Det var bland det bästa jag gjort i livet, säger Stefan Löfven tidigare i år om den tiden.

Nu planerar han att göra samma sak igen.

Mottagandet av flyktingar ett av de svåraste besluten

När Expressen träffar statsministern efter hans jultal avslöjar han att han och hans fru Ulla anmält sig till organisationen Kompis Sverige för att bli kontaktpersoner för någon som nyligen anlänt till Sverige.

– Jag och min fru Ulla vill bli kontaktpersoner för någon som kommit till vårt land nyligen och vi håller precis på att få det klart vem det ska bli och det ser jag jättemycket fram emot, säger statsministern.

Flyktingfrågan stod i fokus under hela jultalet, och har även föranlett några av statsministerns svåraste beslut under året som gått.

– Det är svårt att gradera det där för det är så många olika beslut. Men när vi ser att vi inte kan ha ett mottagande av flyktingar som är värdigt och bra. Det är jobbigt men det är fullständigt naturligt och det är helt nödvändigt att göra detta, säger Stefan Löfven.

Han hyllar återigen alla som valt att ställa upp som volontärer.

– Det är klart att det betyder mycket för hela vårt samhälle. Jag är övertygad om att ju fler mänskliga kontakter vi bygger ju starkare blir den här tilliten och grunden för ett Sverige som ska hålla ihop.

Kompis Sverige som statsministern valt att anmäla sig till drivs i Röda korsets regi och bygger på att etablerade och nya svenskar matchas ihop utifrån intressen, livssituation och personlighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag