När Stefan Löfven höll sitt jultal på trappan till Nobel Museum vid Stortorget i Gamla stan på lördagen avslutade han med att lyfta fram volontären, som även utsetts till Årets svensk av tidningen Fokus.
– Under den här mörka hösten har en av de ljuspunkter varit alla de människor som ideellt har ställt upp, välkomnat och värmt, sa Stefan Löfven.
Han fortsatte:
– Värdet för samhället när människor möts och samarbetar, och för var och en av oss när vi lär känna nya människor och kan bidra till det gemensamma. Det värdet går inte att räkna i kronor.
Statsministern var under slutet 1980-talet kontaktperson för Parviz Dobareh, som hade flytt till Sverige från Iran.
– Det var bland det bästa jag gjort i livet, säger Stefan Löfven tidigare i år om den tiden.
Nu planerar han att göra samma sak igen.
Mottagandet av flyktingar ett av de svåraste besluten
När Expressen träffar statsministern efter hans jultal avslöjar han att han och hans fru Ulla anmält sig till organisationen Kompis Sverige för att bli kontaktpersoner för någon som nyligen anlänt till Sverige.
– Jag och min fru Ulla vill bli kontaktpersoner för någon som kommit till vårt land nyligen och vi håller precis på att få det klart vem det ska bli och det ser jag jättemycket fram emot, säger statsministern.
Flyktingfrågan stod i fokus under hela jultalet, och har även föranlett några av statsministerns svåraste beslut under året som gått.
– Det är svårt att gradera det där för det är så många olika beslut. Men när vi ser att vi inte kan ha ett mottagande av flyktingar som är värdigt och bra. Det är jobbigt men det är fullständigt naturligt och det är helt nödvändigt att göra detta, säger Stefan Löfven.
Han hyllar återigen alla som valt att ställa upp som volontärer.
– Det är klart att det betyder mycket för hela vårt samhälle. Jag är övertygad om att ju fler mänskliga kontakter vi bygger ju starkare blir den här tilliten och grunden för ett Sverige som ska hålla ihop.
Kompis Sverige som statsministern valt att anmäla sig till drivs i Röda korsets regi och bygger på att etablerade och nya svenskar matchas ihop utifrån intressen, livssituation och personlighet.