Nyamko Sabunis utspel splittrar Liberalerna

Liberalernas ultimatum till Löfven om migrationen står fast
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Allan Widman, försvarspolitisk talesperson (L).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Anna-Lena Johansson, Liberalernas länsordförande i Stockholm.
Foto: Sara Ravid / Pressbild
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

L-ledaren Nyamkos Sabunis hot om att bryta budgetsamarbetet med regeringen splittrar hennes redan djupt oeniga parti.

Hon har inte alla med sig.

Vissa stöder henne, andra hoppas att det inte ska leda till kris – och ungdomsförbundets ledare dömer ut partiledaren som ”inte kan läsa sitt eget Januariavtal”.

– Det är svårt att vara ett parti som har 2,5 procent i opinionen och bråkar internt, säger en centralt placerad person hos Liberalerna.

Nyamko Sabunis utspel i Expressen skakar om den politiska världen. Liberalernas partiledare hotar att bryta budgetsamarbetet med regeringen om statsminister Stefan Löfven går vidare med förslaget till ny migrationslag.

Det är ett dramatiskt ultimatum som kan innebära slutet för Januariöverenskommelsen – och därmed för Löfvens regeringsunderlag.

LUF-ledaren till angrepp

Socialdemokraterna försöker spela ned hotet samtidigt som Sabunis uttalande ytterligare fördjupar sprickan inom Liberalerna. Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF), är inte nådig i sin kritik av Sabuni – och anklagar den egna partiledaren, inte regeringen, för att svika budgetsamarbetet.

”Om någon sviker budgetsamarbetet här är det ju Liberalerna som uppenbarligen inte kan läsa sitt eget Januariavtal. Humanitär skyddsgrund ska ligga till grund för migrationen. Hur är det dåligt att Regeringen arbetar för det?” skriver Romina Pourmokhtari på Twitter och fortsätter:

”Höjden av dårskap å tro att vi ska in och tränga oss fram i den hopplösa kapplöpningen om att motverka invandring mest. Vilken väljare kommer rösta på Liberalerna istället för SD, KD, M eller till och med S för att de vill ha minskad invandring?”

Ger helhjärtat stöd

Å andra sidan ger en ledande politiker som riksdagsledamoten Allan Widman, försvarspolitisk talesperson (L), helhjärtat stöd till Sabuni.

– Jag delar Nyamkos uppfattning att den här frågan inte har behandlats korrekt enligt Januariöverenskommelsen. Regeringen har gjort en stor förändring när man efter det att migrationskommittén var färdig ändrar formuleringen från ”synnerliga” till ”särskilda” skäl för humanitärt uppehållstillstånd, säger Allan Widman.

– Ändringen har en budgetpåverkan som vi inte har förhandlat om. Budgetsamarbetet är själva kärnan i januarisamarbetet så jag tror att regeringen kommer att ändra uppfattning, säger han.

Widman vet inte om utspelet leder till kris, kanske till och med regeringskris, utan säger bara att ”vi är inte där än”.

Utspel i Expressen

Regeringens förslag om ny migrationslag – som hela tvisten handlar om – ska inte läggas fram förrän i april. Så partierna har några månader på sig att komma överens innan det blir en akut kris för Januariavtalet. Stefan Löfven har hittills avvisat invändningarna från L och säger att ”vi går vidare med förslaget”.

Bakgrunden är att Nyamko Sabuni i en intervju i Expressen på onsdagen krävde att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som skickades på remiss i december. 

Hon anser att förslagen bryter mot Januariavtalet eftersom en ökad invandring kommer att påverka kommande budgetår. Och att regeringen lagt förslag som möjliggör en mera generös – och kostnadskrävande – behandling av asylsökande utöver vad L och S tidigare kommit överens om.

En centralt placerad källa inom Liberalerna, som vill vara anonym, säger att kravet på Löfven kommer att kvarstå tills regeringen ändrar sig. Personen säger att L informerade S före Sabunis intervju och utspel i Expressen och att det nu är regeringens sak att återkomma – eftersom Stefan Löfven behöver få igenom sin budget i höst.

”Har ganska få vänner”

– Det är inte vi som bryter mot budgetprinciperna, Löfven behöver ta det här ansvaret. Det är inte vi som litet samarbetsparti som ska ta ansvaret, säger källan och fortsätter:

– Vår kritik tolkas som politiskt spel, men det handlar om sakfrågan. Det är svårt att vara ett parti som har 2,5 procent i opinionen och bråkar internt för alla utspel tolkas som att vi bara vill ha uppmärksamhet.

– Vi har ganska få vänner. Vår otydlighet i regeringsfrågan gör att just nu har väldigt få både vänster- och högerut förtroende för Sabuni. Därför har hon låga siffror, säger källan.

Både Stefan Löfven och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har sagt att L blåser upp en liten detaljfråga och gör ”stor sak” av den. En källa i regeringskansliet säger att arbetet med lagen går vidare.

– Vi jobbar på, jag har inte fått andra signaler än att arbetet ska fortsätta. Jag vet inte om man ska tolka Sabunis utspel som ett hot eller en testballong, de svänger i frågor hela tiden, säger källan.

Punkt 67 i avtalet

Punkt 67 av de 73 punkterna i Januariöverenskommelsen tar upp migrationspolitiken. Den lyder:

”Gör upp om den framtida migrationspolitiken i en parlamentarisk kommitté. Partierna är överens om att driva en ny humanitär skyddsgrund i den parlamentariska kommittén.”

Enligt Centerpartiets ledare Annie Lööf innebär denna formulering att regeringsförslaget om ny migrationslag, som C i huvudsak stöder, inte strider mot Januariöverenskommelsen.

Men Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L), säger att L och S var överens om omfattningen av den humanitära skyddsgrunden i migrationskommittén – och att S sedan ändrat sig och lagt till generösare principer ”som inte är gratis” och därmed bör budgetförhandlas.

”Hoppas det inte blir kris”

– Januariavtalet bygger på att man förhandlar budget, det är grunden. Om Liberalerna inte är med måste regeringen få med Vänsterpartiet om de vill få igenom sin budget, säger Fredrik Malm.

– Jag hoppas att det inte blir kris. Jag hoppas att regeringen inser att man inte kan ha budgetsamarbete och strunta i samarbetspartierna, säger han.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är däremot kritisk mot Sabunis utspel. Hon skriver på Facebook:

”Att slå igen dörren för Januariavtalet på grund av ett förslag om en humanitär klausul i migrationspolitiken är orimligt ... att öppna för en ny regering som skulle bli beroende av SD:s stöd ... skulle vara ett historiskt misstag och mycket dåligt för Liberalerna.”

Inte förankrat än

Anna-Lena Johansson, Liberalernas länsordförande i Stockholm och medlem av partistyrelsen, understryker att något beslut om att lämna Januariavtalet ännu inte är förankrat i partiet.

– Partiledare har frihet att göra uttalanden, allt förankras inte i partistyrelsen. Vi ska diskutera frågan i partistyrelsen. Beslut om att avbryta Januariöverenskommelsen måste gå genom partiråd och landsmöte, säger hon.

Frågan diskuterades på riksdagsgruppens sista möte före jul, enligt uppgift till Expressen.

Se också:

Nyamko Sabuni menar att förslagen bryter mot Januariavtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.