Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabunis kritik mot Löfven och Lööf: ”Fräckt”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni framför hård kritik mot Annie Lööf (C) och statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

L-ledaren Nyamko Sabuni skickar en syrlig passning till statsministern om januariavtalet.

Hon är även starkt kritisk till C-ledaren Annie Lööfs kommentarer om L – och vill ha med M i diskussionerna om migrationspolitiken.

– Hedra avtalet annars finns inte avtalet kvar, säger hon i SVT:s ”30 minuter”.

Sabuni skickar över ansvaret på att hålla januariavtalet till regeringen och i synnerhet statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

– Om de inte håller avtalet så lämnar vi förhandlingarna och då finns inget avtal, säger Nyamko Sabuni i SVT:s ”30 minuter”.

Sabuni: Lööf bryter avtalet

I förra veckans ”30 minuter” intervjuades C-ledaren Annie Lööf, som bland annat tog upp Liberalernas hot om att lämna januariavtalet.

– Då blir regeringskris, förmodar jag. Jag utgår från att de funderar på vilka konsekvenser det blir av att man lämnar, sa Annie Lööf då.

Sabuni passar tillbaka den bollen till Centerledaren Annie Lööf. Hon tycker att det är orättvist att de andra partierna hotar med regeringskris om inte Liberalerna håller januariavtalet.

– Det är Annie Lööf som bryter avtalet, de kan inte säga till mig att jag ställer till med en regeringskris när det är de som bryter avtalet, säger Sabuni.

Nyamko Sabuni säger att hon aldrig hotat med extraval, men:

– Om avtalet faller så har inte regeringen vårat stöd, säger Sabuni.

Därför är frågan viktig för Liberalerna

Sabuni menar att Sverige historiskt sett varit dåliga på att driva en hållbar migrationspolitik och öppnar upp för att bjuda in Moderaterna till samtal.

– Sverige har i många år bedrivit en migrationspolitik som vi inte kan leva upp till när det blir skarpt läge. Vi behöver en långsiktig överenskommelse där Moderaterna och Socialdemokraterna är överens om migrationspolitiken, säger hon.

I de senaste opinionssiffrorna har Liberalerna 2,7 procents väljarstöd. Sabuni försvar dock sitt partis ställning.

– Opinionssiffror kommer inte göra att jag tillåter mitt parti att behandlas som en dörrmatta. Jag ser mitt parti som en samarbetspartner, inte som ett stödhjul, säger hon.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har hotat med att lämna januariavtalet om regeringen inte backar i migrationsfrågan
Sabuni informerade inte partiledningen om hotet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.