Nyamko Sabuni: ”Man måste kunna lita på L”

Nyamko Sabuni meddelar att hon kandiderar som partiledare för Liberalerna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES
Nyamko Sabuni under torsdagens presskonferens.
Foto: Expressen TV

Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna, meddelade hon på torsdagen.

Under en presskonferens under torsdagsförmiddagen kritiserade hon fyrpartiöverenskommelsen som slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

– Vad jag hade önskat att är de fyra partierna som ingick överenskommelsen hade haft en gemensam vision om vad vi vill med vårt land, säger Sabuni under presskonferensen.

Sen Jan Björklund meddelade att han tänker avgå som partiledare för Liberalerna har Nyamko Sabuni varit ett av de namn som det spekulerats om som mest.

Och nu är det officiellt:

Hon tänker kandidera om posten som partiledare. 

Det berättar Nyamko Sabuni för Liberalernas medlemmar i partitidningen NU. Hon blir därmed den första att officiellt meddela sin kandidatur till posten. 

Under en presskonferens på torsdagsmorgonen berättar Sabuni att migrationspolitik och integrationsfrågan kommer stå i centrum för Sabunis Liberalerna. 

– Ska vi stå emot Sverigedemokraterna måste vi från Liberalernas sida också kunna behandla viktiga frågor, säger Nyamko Sabuni under presskonferensen och fortsätter: 

– Många säger att jag är hård. Men jag är inte hård. Inte mot invandrare och inte mot någon annan. Det jag talar om är att det är viktigt att skapa rätt förutsättningar för att nyanlända ska få samma möjligheter som jag fick då min familj kom till Sverige. 

Kritisk till överenskommelsen

Hon säger även att hon är kritisk till den fyrpatiöverenskommelse som slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. 

Istället för att utesluta Sverigedemokraterna önskar Sabuni att partierna som slutit avtalet skulle haft en gemensam vision för hur man ska hantera migrationsfrågan. 

– Jag anser att avtal ska hållas. Man måste kunna lita på Liberalerna. Men vad jag hade önskat att är de fyra partierna som ingick överenskommelsen hade haft en gemensam vision om vad vi vill med vårt land, i stället för att kommunicera ”så här gör vi för att hålla borta en annan part”, svarar Nyamko Sabuni på frågan om vad hon tycker om övensenskommelsen.

Vill återförena alliansen

Sabuni uttrycker även starkt att hon vill återförena Alliansen för att komma längre bort från den politik som Socialdemokraterna driver. 

Det är inom alliansen som Liberalerna har sin ”naturliga plats” säger Nyamko Sabuni under presskonferensen. 

– Jag kommer att vilja bygga bättre relationer till Allianskollegorna. Finns inte Alliansen så blir vi stödparti till S, och det är jag inte beredd att skriva under på. Vi ska vara ett mittenparti med möjlighet att bilda regering i olika konstellationer. Alliansen har visat sig vara en garant för maktskifte och det är bra för demokratin, säger Sabuni även i en intervju med tidningen Fokus

Även skolpolitiken och kampen mot antiresistenta bakterier tas upp som viktiga frågor för Sabuni under presskonferensen. 

Andra namn som har nämnts som möjliga partiledare är Erik Ullenhag, numera ambassadör i Jordanien, Christer Nylander, partiets gruppledare i riksdagen, och Johan Pehrson, ekonomisk politisk talesperson.

Särskilt Ullenhag har ett brett stöd i partiet och så sent som på onsdagen skrev en grupp liberala kommunpolitiker i en debattartikel i Svenska Dagbladet att de vill se honom som ny partiledare. Enligt uppgifter till Expressen pågår just nu en intern kampanj för att få den utpräglade socialliberalen Ullenhag att ställa upp, men det finns en spridd uppfattning om att Ullenhag vill vara säker på att bli vald för att han ska förmås att kandidera.

Nyamko Sabuni.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nyamko Sabuni: Har med stor sorg följt oenigheten

I partitidningen NU skriver Sabuni utförligt om sitt beslut. Hon inleder:

”Folkpartiet blev mitt parti för drygt trettio år sedan och jag har under de åren sett vad partiet kan betyda när det är som bäst. Därför har jag med stor sorg den senaste tiden följt hur oenighet inåt och otydlighet utåt drivit väljarna på flykten”.

Hon har därför ställt sig frågan om hon själv kan göra något för att ändra situationen.

Sen går hon igenom hur hon ser på Liberalernas situation, hur hon vill att partiet förändras och vad hon själv har för relation till partiet.

Därför vill hon bli Liberalernas partiledare

Nyamko Sabuni avslutar sin text med:

”Eftersom jag tror så mycket på att liberala idéer har en stor roll att spela vill jag gärna göra en insats för att stärka det parti som fortfarande är det mest genuint liberala. Mitt samhällsengagemang föddes i kampen mot rasismen. Det var genom den jag hittade min väg till Folkpartiet. Efter alla år i partiet är det min bild att jag åsiktsmässigt befinner mig någonstans i partiets mittfåra. Det tror jag gör det lättare för mig att medverka till den läkning av partiet som nu behövs.

Därför meddelar jag idag att jag kandiderar som partiledare för Liberalerna”.

Nyamko Sabuni har även pratat med Fokus, som frågar vad som gör henne till en bra partiledare.

–  Mina erfarenheter från politiken och näringslivet, och att jag anser mig vara en bra ledare, en lyssnande person som också har en analytisk förmåga. Jag är en lagspelare som fattar beslut i samarbete, och anses tydlig och begriplig, säger hon.

Det första hon skulle göra som partiledare är att resa runt i landet, ”ge energi och ta in tankar, idéer och förslag”.

Tror inte på att utesluta Sverigedomkraterna

Sabuni säger också att hon inte tror på att utesluta Sverigedemokraterna. Istället måste man arbeta ”djupare” för att motverka partiet.

– De senaste mandatperioderna har det handlat om att isolera SD, men två av tre överenskommelser har misslyckats. Vi får se hur det går med januariavtalet. Men det jag vill diskutera, på djupet, är hur vi får ett mindre SD. 

Klockan 11 håller hon en pressträff för att berätta mer.

Valet om en ny partiledare är planerat till den 28 juni. Expressen har sökt Jan Björklund som avböjer att kommentera.

Både Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag har fått offentligt stöd från ett flertal tunga partiföreträdare. De anses stå för den ”hårdare” respektive ”mjukare” sidan av Liberalerna, och speciellt Sabuni är kontroversiell i delar av partiet.

Om det blir intern strid är framstår Johan Pehrsson och Christer Nylander som sannolika kompromisskandidater, enligt en L-källa med god insyn i partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.