Nyamko Sabuni: ”Vi är alla Sverigevänner”

Nyamko Sabuni har hållit sitt första tal som partiledare. På onsdagskvällen stod hon på Almedalsscenen.
Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

När Liberalernas Nyamko Sabuni höll sitt första tal som partiledare på Almedalsscenen gjorde hon det med en pik – till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. 

– Låt inte främlingsfientliga krafter kidnappa vår gemenskap, vår flagga eller begrepp som Sverigevän. Vi är alla Sverigevänner, sa hon. 

Så sent som i fredags valdes Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna och på onsdagen ställde hon sig för första gången – åtminstone som partiledare – på den klassiska Almedalsscenen. Bland åhörarna satt bland annat den förre partiledaren Jan Björklund, som tidigare under dagen berättat att han ”bara är här för att applådera efter Nyamko Sabunis tal”. 

– Eftersom det här är första gången jag talar i Almedalen som partiledare tänkte jag vara lite mer personlig och hänga upp det jag vill säga på några egna erfarenheter jag gjort i livet, inledde Nyamko Sabuni bland annat med. 

Därefter valde hon att prata om de facto att det ofta blivit fokus på hennes hudfärg och att hon är kvinna. 

– Jag fortsätter vägra att se mig i första hand som representant för ett kön eller en hudfärg. Genom åren har många velat pressa mig dit.

Starkare kärlek till Sverige från invandrare

Nyamko Sabuni berättade om när hon kom till Sverige från Burundi och att hon kom att älska det land som mötte henne, även om språket var en utmaning och de ”stack ut i förhållande till de flesta andra”. 

– Men vi var varmt välkomna och vi slapp vara rädda. Sverige var vackert och välordnat och de flesta vi kom i kontakt med var trevliga. 

Nyblivna L-ledaren talade i Almedalen på onsdagskvällen

– De allra flesta av oss som bor här vet vilket fantastiskt land Sverige är. Men jag tror att vi som kommer från andra länder ibland känner kärleken till Sverige ännu starkare. För vi har upplevt alternativen och vi har valt det här landet.

Med de orden förklarade hon sedan att hon ville ”ta tillbaka” den svenska gemenskapen från främlingsfientliga krafter och sade att ”vi alla är Sverigevänner”, en fras som inte sällan hörs från företrädare av Sverigedemokraterna. 

Som Nyamko Sabuni tidigare tryckt på sade hon även i kväll att ”integrationen är vår tids största socialliberala utmaning”.

Hyllade Reinfeldt-tiden

Talet avslutades med att hon berättade om vad hon lärt sig de år hon stått utanför politiken och ett konstaterande att förtroendet för politiker minskat – något hon bestämt sig för att försöka ändra på. 

– Under Fredrik Reinfeldts första regering ökade förtroendet för politiken. Man tycks ha känt att det fanns en idé om vad politiken skulle uträtta och att kriser hanterades. Men sedan har det vänt neråt igen. 

– Jag önskar av hela mitt hjärta att jag kan bidra till att ändra på det.

EXPRESSENS KARIN OLSSONS BETYG PÅ TALET

Det är till formen ett ledigt tal som Nyamko Sabuni håller. Personligt, rakt och begripligt. Ett välskrivet tal. Det spelar också roll för mottagandet att hon som person har tagit sig genom glastaket, som kvinna med invandrarbakgrund. På så sätt är det ett historiskt tal i Sverige. Ja, även i ett internationellt perspektiv. 

Men Sabuni har problem med röst och rytm, som stör upplevelsen. Hon läser talet, hon t a l a r inte. Hon har heller inte kontroll på röstens alla nyanser. Förväntningarna var skyhöga, men hon har en bit kvar som retoriker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.