Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabuni: Så ska jag rädda Liberalerna

Här är allt du behöver veta om konflikten i Liberalerna.
Nyamko Sabuni i samtal med Johanne Hildebrandt i programserien 2025.Foto: Youtube
Nyamko Sabuni gör inga intervjuer – men ställer upp på ett samtal i 2025.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Mitt i L-stormen ger varken Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag några intervjuer.

Med ett undantag:

I programmet 2025 svarar Sabuni på hur hon ska rädda sitt krisparti.

– Åker vi ur riksdagen är det kört, säger hon.

Inför partiledarvalet på fredag har ett öppet bråk brutit ut inom Liberalerna.

Nyamko Sabuni har nominerats till partiledare av 19 av 21 länsförbund och har på många håll fått majoriteten av medlemmarnas stöd – men ombuden är fria att rösta som de vill och flera av dem vill i stället satsa på Erik Ullenhag.

Mitt i stormen har de två huvudpersonerna duckat från medierna.

Varken Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag har gjort några intervjuer de senaste dagarna. Med ett undantag.

Nyamko Sabuni: Så ska jag rädda Liberalerna

Sabuni gästar det senaste avsnittet av ”2025 – Framtidens teknik och försvar”. I ett samtal med journalisten Johanne Hildebrandt svarar hon på frågan hur hon ska rädda Liberalerna, som enligt SCB:s stora partisympatiundersökning skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

– Ja, hur ska jag rädda partiet? Jag tror att det finns en hel del som har gjorts som lett till den utveckling vi ser i dag: ett tynande parti med ibland sjunkande medlemsantal. Det finns ingen kontinuitet. Det saknas ett antal förebilder och individer och profiler som vid sidan av en partiledare kan föra ut de budskap Liberalerna står för. Det har varit mycket fokus på partiledaren, säger Nyamko Sabuni.

https://twitter.com/JohanneH/status/1142688883274067968

Hon fortsätter:

– Så mitt sätt att rädda partier kommer att vara flera profiler vid sidan av mig, att utveckla politiken och kommunicera den och att inkludera och involvera hela landet så vi gör oss relevanta, i dag är vi nästan utplånade på många håll. Vår nordligaste riksdagsledamot är från Värmland.

Rädd att L ska åka ur riksdagen

Enligt Sabuni har L en politik för det mesta som medborgarna efterfrågar – men problem att kommunicera ut politiken.

Dessutom har L anklagats för att ha blivit allt mer Stockholmcentrerat.

– En del skulle säga att vi betraktas som ett elitistiskt parti och att det här folkets parti har lite försvunnit. Jag blir väldigt rädd att om vi inte kommer tillbaka nu, om vi åker ur riksdagen tror jag inte det är möjligt att komma tillbaka, säger Sabuni i ”2025”.

Enligt henne är inte L längre det folkrörelseparti det en gång var.

– Därför är det oerhört viktigt att vi nu väljer partiledarskapet som faktiskt har förmåga och möjlighet att leda partiet till framgång. Åker vi ut är det kört. Och jag kan inte föreställa mig ett Sverige utan ett liberalt parti i riksdagen.

Expressen har sökt Sabuni som via sin presskontakt avböjer intervju.

Expressen har även sökt Erik Ullenhag.

 

”2025 – Framtidens teknik och försvar” är branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagens programserie, där Johanne Hildebrandt och Annika Avén analyserar och reflekterar över dagens teknik tillsammans med olika experter.

Erik Ullenhag stöttas av Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.