Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabuni pressar S om kärnkraften

Nyamko Sabuni försöker vinna en riksdagsmajoritet för satsningar på ny kärnkraft.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Nyamko Sabuni ökar pressen på Socialdemokraterna att satsa på kärnkraft, skriver Dagens industri.

Hennes vapen är elektrifieringskommissionen, som hon lyckades förhandla in i regeringens budget.

Liberalerna vill att staten ska investera i utvecklingen av ny kärnkraft och ge lån till företag som vill bygga nya kärnkraftverk.

Men enligt energiöverenskommelsen från 2016, där Liberalerna inte ingår, är målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar energiproduktion år 2040. Kärnkraft ska inte subventioneras, vare sig direkt eller indirekt.

Nu hoppas Liberalerna på en öppning för nya reaktorer genom den elektrifieringskommission som partiet förhandlade in i regeringens höstbudget. Det skriver Dagens industri.

På sin hemsida skriver regeringen:

”Elektrifieringskommissionen ska bidra till att påskynda investeringar i elvägar, laddinfrastruktur för ellastbilar samt andra effektiva tillämpningar.”

Hoppas få med sig S

Men enligt Liberalerna ska även kärnkraftsfrågan ingå i elektrifieringskommissionens utredningsuppdrag, skriver Dagens industri.

– Elektrifieringskommissionen ska återkomma med förslag på hur vi löser energifrågan när man elektrifierar, inte bara hur man drar näten till vägen utan också hur vi försörjer näten med el, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till tidningen.

Moderaterna är lika positiva som Liberalerna till kärnkraft och har hotat att lämna energiöverenskommelsen om man inte kan enas om att kärnkraften ska vara kvar – och byggas ut – även efter 2040.

Liberalerna hoppas nu att Socialdemokraterna ska byta fot i frågan, vilket skulle ge en riksdagsmajoritet för satsningar på ny kärnkraft. Nyamko Sabuni tror att elektrifieringskommissionens förslag kan öka trycket på S.

– Det är klart att det finns de inom S som är för kärnkraften. Det vore konstigt om kommunpolitiker runt om i landet, som ser hur industrierna påverkas, inte skulle förstå att vi behöver en helt annan typ av energipolitik, säger Nyamko Sabuni till Dagens industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.